GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 12 september

Publicerad 12 september 2022

För 25 år sedan, 1997, placerades den amerikanska rymdsonden Mars Global Surveyor i en bana runt Mars. Under två år skulle den undersöka planetens atmosfär och yta.

Namnsdagen

I dag har Åsa och Åslög namnsdag

Åsa har sitt ursprung i det runsvenska Asa och betyder gudinna. Formen Asa levde kvar till in på 1700-talet. Åsa blev populärt på 1940-talet. I dag bär cirka 37 300 namnet, omkring 26 900 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 53 år.

Åslög är fornnordiskt och består av ord med betydelsen gud och lovad/vigd till. Det har aldrig varit ett vanligt namn och är inte heller så i dag. Ett 50-tal kvinnor heter Åslög, cirka 20 personer kallas så, med medelåldern 70 år.

Citatet

”Är det för mycket begärt att kvinnor ska slippa det dagliga slitet med att uppnå en överjordisk skönhet, avsedd att överlämnas åt en undermänskligt ful makes närmanden.”

Germaine Greer, australisk författare, född 1939

Bemärkelsedagen

I dag är det europeiska migrändagen

Migrändagen är instiftad av European Migraine and Headache Alliance. Dagen uppmärksammas för att sprida kunskap om sjukdomen och stötta alla som lider av den. Fler än en miljon människor i Sverige är drabbade.

Rymdsonden Mars Global Surveyor levererade bilder från Mars, med start för 25 år sedan, 1997. Bland annat den här som visar tecken på att det en gång fanns sjöar på planeten.
Rymdsonden Mars Global Surveyor levererade bilder från Mars, med start för 25 år sedan, 1997. Bland annat den här som visar tecken på att det en gång fanns sjöar på planeten.Foto: Nasa/AP/TT
Det hände då

Rymdsond undersökte Mars

För 25 år sedan, 1997, placerades den amerikanska rymdsonden Mars Global Surveyor i en bana runt Mars. Under två år skulle den undersöka planetens atmosfär och yta.

Det hände då

Få röster avgjorde norskt val

För 45 år sedan, 1977, avslutades stortingsvalet i Norge och det omgavs av viss dramatik. Röstfördelningen mellan de borgerliga och socialistiska blocken var nämligen så jämn att rösterna måste kontrollräknas, med ett par mandat som vandrade fram och åter mellan blocken under räkningens gång. Till slut stod det dock klart: Det socialistiska blocket hade vunnit – med några tiotals röster och 78 mandat mot det borgerliga blockets 77.

Hört och hänt

Succé för musikalisk hyllning

För 25 år sedan, 1997, började Elton Johns hyllning till den avlidna prinsessan Diana, ”Candle in the wind”, säljas i Paris. I premiäraffären, ett stenkast från den tunnel där bilolyckan skedde, såldes 500 skivor i timmen den första dagen. Låten skrevs ursprungligen som en hyllning till Marilyn Monroe och släpptes då 1973. Denna andra vändan rönte dock sången betydligt större framgång och räknas som en av de bäst säljande singlarna någonsin.

Siffran

40 000...

... kronor fick författaren Göran Palm ta emot i Växjö konserthus för 30 år sedan, 1992. Det var prissumman när Vilhelm Moberg-priset för första gången delades ut av Vilhelm Moberg-stiftelsen och Sparbanken Kronan gemensamt. Priset fick han för att i Vilhelm Mobergs frihetliga och folkliga anda fungerat som ett svidande salt i samhällskroppen och dessutom med episk kraft levandegjort den svenska historien.

Födelsedagen

Amanda Jensen

För 34 år sedan, 1988, föddes sångerskan och låtskrivaren Amanda Jensen. Hon hamnade på andra plats i tv-programmet ”Idol” år 2007. Därefter släppte hon debutalbumet Killing my darlings (2008). Jensen har släppt flera popalbum med inspiration från 1960-talets soul. 2014 medverkade hon i tv-programmet ”Så mycket bättre” och flera av hennes tolkningar finns med på ”Sånger från ön” (2015).

Josephine Bornebusch är bland annat känd från ”Solsidan”.
Josephine Bornebusch är bland annat känd från ”Solsidan”.Foto: Marcus Ericsson/TT
Födelsedagen

Josephine Bornebusch

För 41 år sedan, 1981, föddes skådespelaren Josephine Bornebusch. Hon medverkade redan som barn i Marie-Louise Ekmans ”Moderna människor” (1983). Hon har därefter haft flera roller i olika filmer och tv-serier. Spelar bland annat rollfiguren Mickan i ”Solsidan”. Bornebusch debuterade 2018 som regissör med filmen ”Lassemajas detektivbyrå – Det första mysteriet”.

Namn vi minns

Barry White

För 78 år sedan, 1944, föddes den amerikanske artisten Barry White (död 2003). Han släppte sitt första album som soloartist 1973 med titeln ”I've got so much to give”. White blev känd för sin barytonröst och levererade många romantiska hitlåtar som ”Never, never gonna give you up” (1973) och ”Can't get enough of your love, babe” (1974).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.