GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 12 september

Publicerad 12 september 2021

Dagens namn

I dag har Åsa och Åslög namnsdag.

Åsa har sitt ursprung i det runsvenska Asa och betyder gudinna. Formen Asa levde kvar till in på 1700-talet. Åsa blev populärt på 1940-talet. I dag bär cirka 37 300 namnet, omkring 26 900 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 52 år.

Åslög är fornnordiskt och består av ord med betydelsen gud och lovad/vigd till. Det har aldrig varit ett vanligt namn och är inte heller så i dag. Ett 50-tal kvinnor heter Åslög, cirka 20 personer kallas så, med medelåldern 70 år.

Citatet

"Den som inte är nöjd med vad han har, kommer inte heller att bli nöjd med vad han skulle vilja ha."

Albert Einstein, tysk vetenskapsman, 1879–1955

I dag är det den europeiska migrändagen.
I dag är det den europeiska migrändagen.
Foto: Jessica Gow/TT

Bemärkelsedagen

I dag är det den europeiska migrändagen. Den finns till för att uppmärksamma huvudvärken som drabbar omkring 10 procent av alla människor, samt främja forskning.

Det hände då

För 25 år sedan, 1996, avbröt det världsberömda brittiska bandet Oasis en pågående turné i USA sedan Liam och Noel Gallagher återigen blivit osams. Det verkade som om bröderna, trots enorma framgångar, aldrig kunde enas. År 2010 splittrades bandet definitivt.

För 55 år sedan, 1966, slog den amerikanska rymdfarkosten Gemini XI höjdrekord i rymden då farkosten färdades 137,6 mil från jordytan. Rymdkapseln återvände till jorden efter 72 timmars färd.

Hört och hänt

Även Nobelpristagare kan dömas till fängelse och åldern behöver inte heller vara förmildrande. Det fick den 89-årige engelske filosofen, fredskämpen och litteraturpristagaren Bertrand Russell erfara för 60 år sedan, 1961. Men brottet ansågs av vissa vara ringa. Russell hade deltagit i planeringen av en demonstration med 10 000 deltagare mot kärnvapen.

Siffran

0,3...

...procent, så låg hade inflationen i Sverige varit i augusti visade uppgifter från Statistiska centralbyrån för 25 år sedan, 1996. Det var den lägsta siffran sedan 1959 och lägst bland i-länderna.

Skådespelaren och regissören Josephine Bornebusch fyller 40 år i dag.
Skådespelaren och regissören Josephine Bornebusch fyller 40 år i dag.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Grattis!

För 37 år sedan, 1984, föddes artisten Petra Marklund, även känd som September. 2000 kom hennes första album, ”Teen queen”. Därefter släppte hon flera album som ”September” (2004), ”Dancing shoes” (2007) och ”Love CPR” (2011). Marklund medverkade år 2010 i tv-programmet ”Så mycket bättre” och under åren 2014–2015 var hon programledare för ”Allsång på Skansen”. Förra året släpptes hennes ep "Maneter".

För 40 år sedan, 1981, föddes regissören och skådespelaren Josephine Bornebusch. Hon började sin karriär i tv-serier som ”Vita lögner" och ”Rederiet” men är förmodligen mest känd som ”Mickan” i tv-serien ”Solsidan”. 2014 debuterade hon som författare med ungdomsromanen ”Född fenomenal”. Bornebusch har även gjort succé med tv-serien "Älska mig", som sändes i TV3 och Viaplay och som hon även skrev och medverkade i. Snart är hon även aktuell med nya serien "Harmonica”. Hon ligger också bakom filmen "Orca" från förra året, som spelades in på distans, mitt under pandemin.

Namn vi minns

För 24 år sedan, 1997, avled Stig ”Stikkan” Andersson, musikförläggare och affärsman, 66 år gammal. Som textförfattare var han Svensktoppskung med bland annat oförglömliga ”Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?” på sitt cv. Men det var som grundare av skivbolaget Polar och som medkompositör till många av Abbas största hits som han blev mest känd. Med pengarna han tjänade instiftade han Polarpriset.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.