Annons

Återblick – detta har hänt den 12 juni

Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 12 juni 2022

Internationella dagen mot barnarbete instiftades av FN i början på 2000-talet för att uppmärksamma omfattningen av barnarbete i världen och vilken enorm insats som krävs för att se till att inga barn ska tvingas arbeta.

Namnsdagen

I dag har Eskil namnsdag

Namnet är nordiskt, sammansatt av orden för gud och hjälm. Det fanns redan på runstenar och hade en storhetsperiod på 1920- och 30-talen. Omkring 5200 heter Eskil, cirka 1 900 kallas så, med medelåldern 30 år.

Citatet

"Även framgång bestraffas. Straffet ligger i att man måste träffa människor som man tidigare kunde undvika."

John Updike, brittisk författare, 1932–2009

På bilden från 2018 sorterar indiska barn chili. Daglönen var 20 rupier, motsvarande drygt två kronor och 50 öre.
På bilden från 2018 sorterar indiska barn chili. Daglönen var 20 rupier, motsvarande drygt två kronor och 50 öre.Foto: Ajit Solanki/AP/TT
Bemärkelsedagen

I dag är det Internationella dagen mot barnarbete

Dagen instiftades av FN i början på 2000-talet för att uppmärksamma omfattningen av barnarbete i världen och vilken enorm insats som krävs för att se till att inga barn ska tvingas arbeta.

Det hände då

Basketproffs utsågs till mest värdefulla spelare

För 20 år sedan, 2002, utsågs Shaquille O’Neal för tredje året i rad till NBA-finalens mest värdefulla spelare. Det 215 centimeter långa basketproffset hade då precis hjälpt sitt Los Angeles Lakers att ta sin tredje raka titel, efter att ha vunnit i matcher med 4–0 över New Jersey Nets. Efter basketkarriären har O'Neal varit rappare, professionell boxare, dj och skådespelare.

Det hände då

Riksdagen förbjöd videovåld för unga

För 40 år sedan, 1982, antog riksdagen med 288 röster mot en den så kallade videovåldslagen. Den förbjöd spridandet av filmer med ”närgångna eller långvariga skildringar av att någon utsätts för rått eller sadistiskt våld” till ungdomar under 15 år. Den person som röstade emot förslaget var folkpartisten Hadar Cars, som hänvisade till yttrandefrihetens principer. Lagen gällde till 1989.

Hört och hänt

Snoop Dogg gifte sig med ungdomskärlek

För 25 år sedan, 1997, gifte sig den amerikanska rapparen och skådespelaren Snoop Dogg (egentligen Calvin Cordozar Broadus, Jr) och Shante Taylor på The Ritz Carlton Hotel i Marina Del Rey, Kalifornien. Paret hade varit tillsammans sedan high school och är fortfarande gifta. Snoop Dogg har under våren varit en av programledaren för ”American Song Contest”, USA:s variant av svenska Melodifestivalen.

Siffran

861 389...

...kronor vann två taxichaufförer från Sölvesborg på 13 rätt på tipset för 45 år sedan, 1977. Det motsvarar ungefär 3,7 miljoner kronor i dagens penningvärde och var en rekordutdelning på den tiden. Deras insats var 16 kronor.

Författaren Rose Lagercrantz fyller 75 år i dag.
Författaren Rose Lagercrantz fyller 75 år i dag.Foto: Jessica Gow/TT
Födelsedagen

Rose Lagercrantz

För 75 år sedan, 1947, föddes författaren Rose Lagercrantz. Hon debuterade med barnboken ”Tullesommar” (1973) och skrev därefter ”Tröst åt Pejter” (1974). Rose Lagercrantz skildrade bland annat barns tankar om pubertet, livet och döden. Hon tog upp konflikter med den traditionella kvinnorollen i böcker för vuxna. 1995 tilldelades hon Augustpriset för ”Flickan som inte ville kyssas” (1995). Den senaste boken hon gett ut är "Vi ses när vi ses" (2016).

Födelsedagen

Bert Sakmann

För 80 år sedan, 1942, föddes den tyske läkaren Bert Sakmann. Han utvecklade tillsammans med biofysikern Erwin Neher en metod för att studera enskilda jonkanaler i cellers membraner. Deras forskning gjorde det möjligt att ta fram nya läkemedel. De tilldelades Nobelpriset i medicin 1991.

Namn vi minns

Anne Frank

För 93 år sedan, 1929, föddes den tyska judinnan Anne Frank. 1933 flydde hon med sin familj från nazisterna i Tyskland till Nederländerna. I början av 1940-talet tvingades familjen att gå under jorden när Tyskland ockuperade landet. Efter ett par år upptäcktes gömstället. Anne Frank dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Under sin tid som gömd hade hon skrivit flera dagboksanteckningar. 1947 gavs de ut med titeln ”Anne Franks dagbok” och har därefter översatts till fler än 50 olika språk.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons