GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 11 september

Publicerad 11 september 2021

Dagens namn

I dag har Dagny och Helny namnsdag.

Dagny är fornnordiskt och bildat av orden dag och ny. Namnet kom hit på 1860-talet. Cirka 4 500 heter Dagny, omkring 1 500 kallas så, med medelåldern 73 år.

Helny är en av många smeknamnsformer med ursprung i grekiskans Helena. Helny tog vägen över England, kom hit i början av 1800-talet och var populärt runt förra sekelskiftet. Knappt 500 bär namnet, drygt 100 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 70 år.

Citatet

"Också den dumme tänker ofta förnuftigt – han inser det bara inte."

Danny Kaye, amerikansk skådespelare, 1913–1987

I dag kan vara ett bra tillfälle att köpa en kebab med bröd.
I dag kan vara ett bra tillfälle att köpa en kebab med bröd.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Bemärkelsedagen

I dag är det kebabens dag. Den finns till för att hylla snabbmaten som har sina rötter i Turkiet och traditionsenligt består av sammanpressat grillat lamm- och fårkött som skärs i tunna skivor och serveras med grönsaker och sås i bröd.

Bakom Empire State Building syns tvillingtornen brinna efter flygplansattackerna för 20 år sedan, 2001.
Bakom Empire State Building syns tvillingtornen brinna efter flygplansattackerna för 20 år sedan, 2001.
Foto: Marty Lederhandler/AP/TT
Fakta

Det hände då

För 20 år sedan, 2001, skedde terrorattackerna mot tvillingskyskraporna World Trade Center i New York och försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Två passagerarflygplan flögs som enorma projektiler rakt in i byggnaderna som störtade samman. Tusentals människor miste livet.

För 25 år sedan, 1996, försökte den socialdemokratiske statsministern Göran Persson inför LO-kongressen motivera att samarbetet med Centern var en nödvändigt för regeringsarbetet. Fackföreningsombuden uttryckte kritik mot att man hade uppgörelser med ett borgerligt parti.

Hört och hänt

En pilot som valt ett olämpligt yrke avslöjades för 25 år sedan, 1996. Han var nämligen höjdrädd. I maj hade ett Maerskplan som var på väg till Milano tvingats nödlanda i franska Lyon. Den brittiska luftfartsmyndigheten avslöjade att det berodde på att andrepiloten på 11 000 meters höjd fått svettningar, darrningar och därefter bekänt sin höjdrädsla.

Siffran

1 250...

...anställda ville Volvo säga upp, meddelade biltillverkaren för 15 år sedan, 2006.

Grattis!

För 56 år sedan, 1965, föddes den amerikanske producenten och technomusikern Richard Melville Hall, känd som Moby. 1991 kom hans första hitsingel ”Go”, en remix av titelmelodin till tv-serien ”Twin Peaks” (1990–1991). Moby släppte därefter flera album som ”Moby” (1992), ”Everything is wrong” (1995) och ”Wait for me” (2009). Senaste skivan, "Reprise", kom i våras.

För 59 år sedan, 1962, föddes artisten och låtskrivaren Mauro Scocco. Han inledde sin karriär i början av 1980-talet med gruppen Ratata. Därefter satsade Scocco på en solokarriär. 1988 kom hans album ”Mauro Scocco” med hitlåten ”Sarah”. Från 1990-talet har han släppt flera album som "Godmorgon Sverige” (1996), ”Ljudet av tiden som går” (2007) och ”Musik för nyskilda” (2011). Han har också producerat musik åt andra artister. Senaste skivan, "Den stora glömskan", släpptes förra året.

Namn vi minns

För 14 år sedan, 2007, avled den österrikiske jazzpionjären Josef Erich ”Joe” Zawinul, 75 år gammal. Han var klaviaturspelare, bandledare och kompositör och efter att ha emigrerat till USA 1959 samarbetade han med Miles Davis och var med och grundade fusionsjazzen, bland annat genom sin egen grupp Weather Report.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.