Annons

Återblick – detta har hänt den 11 maj

Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 11 maj 2022

I dag är det chokladbollens dag, så passa på att fira med att unna dig minst ett sådant bakverk. Det har länge varit populärt i Sverige och görs traditionellt av matfett, havregryn, socker och kakao samt dekoreras med kokosflingor.

Namnsdagen

I dag har Märta och Märit namnsdag

Märta kommer ur en dansk form av Margareta, som försvenskades Märeta. Namnet kom till Sverige på 1200-talet. Cirka 26 900 heter Märta eller Märtha, omkring 7 900 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 51 år.

Märit är en dialektal form av Märta. Namnet började användas i Sverige i slutet av 1800-talet. Drygt 1 100 heter Märit eller Märith, knappt 600 kallas så, med medelåldern 66 år.

Citatet

"Kvinnans dygd är mannens främsta uppfinning.”

Cornelia Otis Skinner, amerikansk författare, 1899–1979

I dag fikas det särskilt med chokladbollar.
I dag fikas det särskilt med chokladbollar.Foto: Leif R Jansson/TT
Bemärkelsedagen

I dag är det chokladbollens dag

Då kan det vara lämpligt att fira med ett sådant bakverk. Det har länge varit populärt i Sverige och görs traditionellt av matfett, havregryn, socker och kakao samt dekoreras med kokosflingor.

Det hände då

Ambassadörer hemkallade i protest

För 30 år sedan, 1992, kallade EG-länderna hem sina ambassadörer från Belgrad. Den gemensamma aktionen var en protest mot de häftiga stridigheter som hade pågått i Bosnien-Hercegovina ända sedan området erkänts som en självständig stat en månad tidigare.

Det hände då

Barbie dömdes i uppmärksammad rättegång

För 35 år sedan, 1987, ställdes Klaus Barbie, ”Slaktaren i Lyon”, inför rätta i Frankrike. Det blev en av efterkrigstidens mest uppmärksammade rättegångar. Den före detta Gestapochefen greps efter många år och turer i Sydamerika, och dömdes så småningom mot sitt nekande för brott mot mänskligheten. Barbies flykt undan rättvisan skildrades i Marcel Ophüls Oscarsbelönade dokumentärfilm ”Hotel Terminus” (1988).

Hört och hänt

Idrottsklubb firade med tårta och läsk

För 45 år sedan, 1977, vann orienteringsklubben OK Ravinen Sveriges största stafettävling, Tiomila (numera 10-mila). En journalist frågade en klubbmedlem hur segern skulle firas och fick till mångas förvåning svaret att det nog skulle bli läsk och tårta i klubbstugan. Uttalandet nådde Systembolaget som engagerade klubben i kampanjen ”Spola kröken”, som bedrevs i samarbete med Riksidrottsförbundet.

Siffran

58 000...

... människor satt i publiken när Hamburger SV vann Europeiska cupvinnarcupen i fotboll i Amsterdam för 45 år sedan, 1977. Västtyskarna dominerade matchen mot belgiska Anderlecht och segrade med 2–0. Det hårdsatsande laget hade ett ordentligt flyt under decenniet efter denna cupseger; de blev tyska mästare 1979 och vann Europacupen 1983.

Födelsedag

Malin Berghagen

För 56 år sedan, 1966, föddes Malin Berghagen, skådespelare, författare, bloggare och programledare som bland annat ledde tv-programmet ”Det okända” om paranormala fenomen. Hon är också med i bland annat filmen ”Svart Lucia” från 1992. Numera är hon bland annat yogainstruktör. Sin resa med yoga har Berghagen beskrivit i flera böcker. Hon är dotter till Lill-Babs och Lasse Berghagen och syster till Kristin Kaspersen.

Radioprogramledaren Martina Thun fyller 49 år i dag.
Radioprogramledaren Martina Thun fyller 49 år i dag.Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Födelsedag

Martina Thun

För 49 år sedan, 1973, föddes radioprogramledaren Martina Thun. I tio år var hon en av profilerna i "Morgonpasset" i Sveriges Radios P3. Hösten 2018 blev hon programledare för "P5 Morgon" och sedan januari 2019 leder hon eftermiddagsprogrammet i den kommersiella kanalen Rix FM.

Namn vi minns

Salvador Dalí

För 118 år sedan, 1904, föddes den spanska konstnären Salvador Dalí, som avled 1989. Hans stil gjorde honom världsberömd och blev det som främst förknippas med surrealism. Tillsammans med filmskaparen Luis Buñuel gjorde han ”Den andalusiska hunden” som hade en skandalomsusad premiär 1929. På 1970-talet öppnade Dalí ett eget museum som han hade byggt i hemstaden Figueres.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons