GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 11 januari

Publicerad 11 januari 2022
Namnsdagen

I dag har Jan och Jannike namnsdag

Jan är ett av många namn som härstammar från grekiskans Johannes som leder tillbaka till hebreiskans Jochanan och brukar tolkas Gud har förbarmat sig. Närmast är Jan en förkortning av en äldre tysk form för Johan, Jahan. Det kom hit under 1600-talet och var mycket vanligt åren 1940–1970. Cirka 127 200 personer heter Jan eller Jahn, ungefär 59 100 kallas så, med medelåldern 64 år.

Jannike härstammar från Johannes och är en av många kvinnliga varianter på det bibliska namnet. Cirka 940 personer heter Jannike eller Jannice, omkring 740 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 37 år för stavningen med k och 40 för stavningen med c.

Citatet

"Är det för mycket begärt att kvinnor ska slippa det dagliga slitet med att uppnå en överjordisk skönhet, avsedd att överlämnas åt en undermänskligt ful makes närmanden."

Germaine Greer, australisk författare, född 1939

Bemärkelsedagen

I dag är det Arkansas dag

Då firas att Arkansas blev en delstat i USA år 1836, som nummer 25 i ordningen.

Det hände då

Uppror i Sing Sing-fängelset

För 39 år sedan, 1983, avblåstes en fångrevolt på det beryktade Ossining Correctional Facility, i folkmun kallat Sing Sing-fängelset i New York, efter två dygns uppror. 17 vakter som hade hållits gisslan släpptes efter att myndigheterna gått med på att en kravlista skulle läsas upp i de lokala tv-nyheterna. Runt 500 fångar hade deltagit i upproret.

Det hände då

Försvunnet porträtt var förstört

För 44 år sedan, 1978, fick den 23-åriga gåtan med ett försvunnet porträtt av den framlidne sir Winston Churchill sin lösning. Tavlan var en gåva från parlamentet till den före detta premiärministern på hans 80-årsdag. Nu framkom det att lady Churchill hade förstört konstverket kort efter gåvotillfället, eftersom båda makarna tyckte så vansinnigt illa om det. Konstnären, Graham Sutherland, dömde i ett uttalande ut Clementine Churchills agerande som ”vandalism”.

Hört och hänt

Kejsarinna ensam regent över Bysantinska riket

För 967 år sedan, 1055, blev kejsarinnan Theodora ensam regent över det Bysantinska riket efter att hennes svåger Konstantin IX hade avlidit. Theodora var dotter till Konstantin VIII och hade varit medkejsarinna till sin syster Zoë (död 1050). Ingen av systrarna fick barn och Theodora var den sista regenten av den makedoniska ätten.

Siffran

85,2...

... miljoner dollar dömdes Standard Oil of Indiana att betala i skadestånd av en domstol i Chicago för 34 år sedan, 1988. Det var gottgörelsen för oljekatastrofen 1978, då 230 000 ton olja läckte ut över Bretagnes kust.

Födelsedag

Kaisa Mäkäräinen

För 39 år sedan, 1983, föddes den finländska skidskytten Kaisa Mäkäräinen. Hon har ett guld, ett silver och fyra brons från VM. Hon har vunnit den totala världscupen tre säsonger, senast 2017–2018. Mellan 2010 och 2018 tog hon sammanlagt 23 individuella världscupsegrar.

Den amerikanska artisten Mary J Blige fyller 51 år i dag.
Den amerikanska artisten Mary J Blige fyller 51 år i dag.Foto: Christopher Smith/AP/TT
Födelsedag

Mary J Blige

För 51 år sedan, 1971, föddes den amerikanska artisten Mary J Blige. Efter skivdebuten 1992 med ”What’s the 411” har hon rört sig mot mer renodlad soulmusik, till exempel på albumet ”Strength of a woman” (2017). Mary J Blige har också varit verksam som skådespelare. Hon blev Oscarsnominerad för sin roll i filmen "Mudbound" (2017) och har bland annat varit med i Netflix-serien "The umbrella academy" (2019) och "Power book II: Ghost" (2020).

Tonsättaren Elfrida Andrée (1841–1929) var som organist en kvinnlig pionjär. Hon avled för 93 år sedan.
Tonsättaren Elfrida Andrée (1841–1929) var som organist en kvinnlig pionjär. Hon avled för 93 år sedan.Foto: TT
Namn vi minns

Elfrida Andrée

För 93 år sedan, 1929, avled organisten, tonsättaren och dirigenten Elfrida Andrée (född 1841). Hon utbildade sig till organist i en tid då kvinnor inte fick ha det som yrke, men lyckades 1861 driva igenom en lagändring som gjorde att hon kunde få en anställning. Hon utbildade sig också till telegrafist och såg till att den professionen öppnades för kvinnor. 1867 blev Andrée domkyrkoorganist i Göteborg och den första kvinnan som innehade en liknande tjänst i Europa.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.