GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 10 september

Publicerad 10 september 2022

För 20 år sedan, 2002, avslutades filmfestivalen i Venedig. Guldlejonet gick till regissören Peter Mullan för ”Magdalenasystrarna", en film som skildrade Magdalenahemmen på Irland. Institutionerna drevs av katolska nunnor och tog emot tusentals flickor för slavarbete i sina tvätterier, till så sent som 1996. Somliga skickades dit för att de var barn till ogifta mödrar, eller för att ha rest utan giltig tågbiljett. Filmen fick kritik från katolska företrädare, men rosades av recensenter världen över.

Namnsdagen

I dag har Tord och Turid namnsdag

Tord är en gammal nordisk kortform av Torfrid, som i sin tur är bildat av gudanamnet Tor och frid i betydelsen fred, beskydd. Tord har funnits sedan förkristen tid och var populärt på 1940- och 1950-talen. Omkring 10 900 bär namnet Tord eller Thord, cirka 5 400 kallas så, med medelåldern 65 år.

Turid är en norsk form av Torfrid. Eftersom namnet oftast har associerats till kvinnor anses frid gå tillbaka till betydelsen skön och älskad. Turid kom hit i mitten av 1900-talet men har aldrig varit vanligt. Knappt 500 heter så, drygt 300 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 49 år.

Citatet

"Drömmarna är ett kort vansinne, vansinnet en lång dröm."

Arthur Schopenhauer, tysk filosof, 1788–1860

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella suicidpreventiva dagen

Den har instiftats av FN-organet WHO, Världshälsoorganisationen, för att uppmärksamma självmord och främja arbetet med att förebygga det.

Det hände då

Fyrpartiregering tog över i Danmark

För 40 år sedan, 1982, fick Danmark en ny, borgerlig fyrpartiregering med Poul Schlüter i spetsen. Den 53-årige advokaten blev landets första konservativa statsminister sedan parlamentarismen infördes i början av 1900-talet.

Det hände då

Stor skånsk protest mot kärnkraft

För 45 år sedan, 1977, ägde den största demonstrationen mot kärnkraft hittills rum i Skåne. Runt 15 000 personer marscherade från Lomma norr om Malmö mot Barsebäck och bildade under åtta timmar en flera kilometer lång kolonn. Barsebäcksmarschen beskrevs som välorganiserad och liknade närmast en folkfest med sång och musik.

Dorothy Duffy spelar en av huvudrollerna i ”Magdalenasystrarna” som prisades i Venedig för 20 år sedan, 2002.
Dorothy Duffy spelar en av huvudrollerna i ”Magdalenasystrarna” som prisades i Venedig för 20 år sedan, 2002.Foto: SF/TV4
Hört och hänt

Prisad film om Magdalenahemmen

För 20 år sedan, 2002, avslutades filmfestivalen i Venedig. Guldlejonet gick till regissören Peter Mullan för ”Magdalenasystrarna", en film som skildrade Magdalenahemmen på Irland. Institutionerna drevs av katolska nunnor och tog emot tusentals flickor för slavarbete i sina tvätterier, till så sent som 1996. Somliga skickades dit för att de var barn till ogifta mödrar, eller för att ha rest utan giltig tågbiljett. Filmen fick kritik från katolska företrädare, men rosades av recensenter världen över.

Siffran

54,58...

... var rekordtiden som Ann-Louise Skoglund klockade in på 400 meter häck under friidrotts-EM i Aten för 40 år sedan, 1982. Det räckte för guld, och Sveriges första EM-titel i friidrott på 20 år. Dessförinnan var det Ove Jonsson som vann 200 meter i Växjö 1962.

Grattis på 52-årsdagen, Anna Book.
Grattis på 52-årsdagen, Anna Book.Foto: Anders Wiklund/TT
Födelsedagen

Anna Book

För 52 år sedan, 1970, föddes sångerskan Anna Book. Hon blev känd genom sin medverkan i Melodifestivalen 1986, då hon framförde låten ”ABC” och hamnade på femte plats. Hon har därefter släppt flera skivor och deltagit i många lek- och tävlingsprogram i tv bland annat i ”Let's dance” och”Biggest loser”. 2016 kom singeln ”Himmel för två”, som diskvalificerades från Melodifestivalen. Orsaken var att låten, med en annan text, var med i Moldaviens uttagning till Eurovision 2014. 2019 gav hon ut singeln ”Heaven”.

Födelsedagen

Colin Firth

För 62 år sedan, 1960, föddes den brittiske skådespelaren Colin Firth. Han slog igenom 1995 som Mr Darcy i miniserien efter Jane Austens ”Stolthet och fördom”. Firth fick därefter spela flera liknande, återhållsamma karaktärer, bland annat Mark Darcy i ”Bridget Jones dagbok” (2001). Han belönades med en Oscar för sin tolkning av kung Georg VI i ”The king’s speech” (2010). Några av hans senare filmer är ”Kingsman: The golden circle” (2017), ”Kursk” (2018) och ”Den hemliga trädgården” (2020).

Namn vi minns

Mary Wollstonecraft

För 225 år sedan, 1797, avled den brittiska feministen, filosofen och författaren Mary Wollstonecraft (född 1759). Hon arbetade som guvernant på Irland och startade en skola tillsammans med sina systrar utanför London. Sina erfarenheter beskrev hon i ”Thoughts on the education of daughters” (1788). Därefter släppte hon bland annat en självbiografisk roman, ”Till försvar för kvinnans rättigheter” som kom år 1792. Wollstonecraft tillbringade sedan en tid i Paris för att studera den franska revolutionen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.