GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 10 september

Publicerad 10 september 2021

Dagens namn

I dag har Tord och Turid namnsdag.

Tord är en gammal nordisk kortform av Torfrid, som i sin tur är bildat av gudanamnet Tor och frid i betydelsen fred, beskydd. Tord har funnits sedan förkristen tid och var populärt på 1940- och 1950-talen. Omkring 11 000 bär namnet Tord eller Thord, cirka 5 500 kallas så, med medelåldern 67 år.

Turid är en norsk form av Torfrid. Eftersom namnet oftast har associerats till kvinnor anses frid gå tillbaka till betydelsen skön och älskad. Turid kom hit i mitten av 1900-talet men har aldrig varit vanligt. Knappt 500 heter så, drygt 300 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 50 år.

Citatet

"Alla vägar känns svåra att vandra om man inte har en vän vid sin sida"

Elizabeth Shane, irländsk poet, 1877–1951

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella suicidpreventiva dagen. Den är instiftad av Världshälsoorganisationen WHO för att sätta fokus på arbetet mot självmord.

Det hände då

För 70 år sedan, 1951, inledde britterna en ekonomisk bojkott av Iran som straff för att den iranska regimen under regeringschefen Mohammad Mossadeq nationaliserat de brittiska oljebolagen. Mossadeq ville inte att utländska bolag skulle profitera på Irans oljerikedomar. Tre år senare störtades Mossadeq i en militärkupp organiserad av USA och Storbritannien.

För 110 år sedan, 1911, blev valet till riksdagens andra kammare en stor framgång för Socialdemokraterna som ökade rösteandelen tre gånger jämfört med valet 1908. Rösträtten hade utvidgats men även begränsats: Ingen fick ha fler än 40 röster; regeln om desto större rikedom ju fler röster fanns alltså kvar. De röstberättigade var en halv miljon fler och de flesta av dessa röstade socialdemokratiskt.

Povel Ramel, på bilden som "naturbarn" i revyn "Knäppupp III", var centralfigur i filmkomedin "Ratataa eller The Staffan Stolle Story" som hade premiär för 65 år sedan, 1956.
Povel Ramel, på bilden som "naturbarn" i revyn "Knäppupp III", var centralfigur i filmkomedin "Ratataa eller The Staffan Stolle Story" som hade premiär för 65 år sedan, 1956.
Foto: SvD/TT

Hört och hänt

Den smått galna svenska filmen "Ratataa eller The Staffan Stolle Story" hade premiär för 65 år sedan, 1956. Bakom filmen stod Povel Ramel och hans Knäppuppgäng, med Martin Ljung i spetsen för svensk humorelit. Det komiska verket gjorde parodi på flera andra filmer och stod för en ny typ av humor, på gränsen till absurd.

Siffran

49,9...

...procent av rösterna skulle Socialdemokraterna och Vänsterpartiet få mot de borgerligas 46,1 procent om det varit val för 20 år sedan. Det visade Demoskops väljarundersökning 2001.

Skådespelaren Colin Firth fyller 61 år i dag.
Skådespelaren Colin Firth fyller 61 år i dag.
Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Grattis!

För 61 år sedan, 1960, föddes den amerikanska serieskaparen Alison Bechdel. 1983 började hon teckna den lesbiska serien ”Dykes to watch out for”. Genom serien beskrev hon 1985 ett sätt att välja filmer: principen att de skulle gestalta minst två namngivna kvinnliga personer som pratade om något annat än män. Principen började användas för att granska filmer och kom att kallas Bechdeltestet. 2006 släppte Bechdel den självbiografiska boken ”Fun home”, som uppfördes som musikal på Broadway 2015.

För 61 år sedan, 1960, föddes den brittiske skådespelaren Colin Firth. Han slog igenom 1995 som Mr Darcy i tv-serien ”Stolthet och fördom”. Rollen ledde vidare till att han fick spela Mark Darcy i ”Bridget Jones dagbok” (2001). Firth har därefter framträtt i många olika typer av filmer som ”Mamma Mia!” (2008), ”Tinker tailor soldier spy” (2011) och ”The king's speech” (2010) som ledde till en Oscar för bästa manliga huvudroll. Förra året spelade han en framträdande roll i fantasyfilmen "The secret garden".

Namn vi minns

För 14 år sedan, 2007, avled den amerikanska skådespelaren Jane Wyman, 100 år gammal. Hon vann en Oscar för genombrottsrollen i ”Våld i mörker” (1948), och fick lovord även för ”Blå slöjan” (1951) samt ”En läkares samvete” (1954). På senare år blev hon mer känd som den rika despoten Angela Channing i tv-såpan ”Maktkamp på Falcon Crest” (1981–90). På 1940-talet var hon gift med skådiskollegan och sedermera presidenten Ronald Reagan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.