Annons

Återblick – detta har hänt den 10 oktober

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 10 oktober 2021

Dagens namn

I dag har Harry och Harriet namnsdag.

Harry är en engelsk form av forntyska Henrik, som är bildat av ord för hem och härskare. Namnet kom hit i mitten av 1800-talet och var som mest populärt i början av 1900-talet. Omkring 20 800 heter Harry, cirka 7 000 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 25 år.

Harriet är en engelsk variant av franska Henriette, i sin tur femininformen till franske Henri. Harriet kom hit i början av 1800-talet och hade en popularitetsperiod runt förra sekelskiftet. Cirka 7 900 bär namnet, omkring 3 400 kallas så, med medelåldern 65 år.

Citatet

"Den som inte ägnar en tanke åt vad framtiden bär i sitt sköte skall snart finna sorgen i sin närhet."

Konfucius, kinesisk filosof, 551-479 f Kr

Bemärkelsedagen

I dag är det internationella dagen mot dödsstraff. Organisationen World Coalition Against Death Penalty, där bland annat Amnesty International är medlem, har instiftat dagen.

London Bridge invigdes i Lake Havasu City i Arizona för 50 år sedan, 1971.Foto: AP/TT

Det hände då

För 50 år sedan, 1971, återinvigdes London Bridge, men inte i Storbritannien utan i USA. Bron hade stått klar 1831, men skulle bytas ut då den inte motsvarade tidens krav. En excentrisk amerikansk mångmiljonär hade då köpt bron av Londons stad. Konstruktionen plockades ned sten för sten och byggdes sedan upp igen i Lake Havasu City i Arizona.

För 90 år sedan, 1931, tog den tyske presidenten och första världskrigsgeneralen Paul von Hindenburg för första gången emot nazistledarna Adolf Hitler och Hermann Göring för politiska överläggningar. Nazisterna hade under den tyska depressionen blivit en stark maktfaktor. Två år senare tog de makten och gjorde Tyskland till en diktatur.

Hört och hänt

"Alldeles för kort", reagerade ärkebiskopen Nathan Söderblom mot att dammodet föreskrev kjolar som slutade redan strax nedanför knäet. För 95 år sedan, 1926, ansåg Söderblom att det vore bättre att kvinnorna i stället bar byxor, speciellt ur "hygienens, anständighetens och det praktiska livets synvinkel".

Siffran

500...

... österrikiska krigsbarn lämnade för 100 år sedan, 1921, sina svenska fosterföräldrar för att återvända till hemlandet. År 1919 hade Sverige tagit emot barn från det krigshärjade Europa. 5 000 svenska familjer hade erbjudit sig att hjälpa till.

Skådespelaren Claire Wikholm fyller 77 år i dag.Foto: Maja Suslin/TT

Grattis!

För 58 år sedan, 1963, föddes den norska före detta skidstjärnan Vegard Ulvang. Han tillhörde mellan 1987 och 1993 världseliten i sin idrott och tog i OS 1992 guld på herrarnas 10 och 30 kilometer och i stafett. Han har i dag egen klädkollektion och är ordförande i Internationella skidförbundets längdkommitté.

För 77 år sedan, 1944, föddes skådespelaren Claire Wikholm. Hon började jobba på Stockholms Stadsteater under 1970-talet. Där har hon bland annat varit med i ”Othello” (1978) och ”Besök av en gammal dam” (1993). Wikholm har också arbetat som regissör och medverkat i flera filmer, däribland ”Henrietta” (1983) och ”Vi hade i alla fall tur med vädret” (1993). År 2019 kunde tv-publiken se henne i TV4-serien "Enkelstöten".

Namn vi minns

För 104 år sedan, 1917, föddes den amerikanska jazzmusikern Thelonius Monk (död 1982). Han var en av pionjärerna inom bebop och modern jazz, beundrad som en framstående pianist och kompositör med en unik begåvning. Till hans mest klassiska titlar hör ”Well, you needn't”, ”Blue Monk” och ”Round midnight”.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons