GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Återblick – detta har hänt den 1 september

Publicerad 1 september 2021

Dagens namn

I dag har Samuel och Sam namnsdag.

Samuel kommer från hebreiskans Schemuel, som tolkats den av Gud bönhörde. Namnet kom hit på 1300-talet och blev modenamn vid slutet av 1900-talet. Omkring 21 300 heter Samuel, cirka 12 700 kallas så, med medelåldern 23 år.

Sam är den engelska kortformen av Samuel. Cirka 7 600 heter Sam, omkring 5 600 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 18 år.

Fakta

Citatet

"Många som bär en värja fruktar folk som endast har en gåspenna i handen."

William Shakespeare, engelsk dramatiker, 1564–1616

Ta hand om tänderna lite extra väl i dag.
Ta hand om tänderna lite extra väl i dag.
Foto: Shutterstock

Bemärkelsedagen

I dag är det fluortantens dag. Den finns till för att uppmärksamma "fluortantens" och övrig tandvårdspersonals betydelse för god tandhälsa.

Det hände då

För 75 år sedan, 1946, inledde det nybildade skandinaviska flygbolaget Scandinavian Airlines System sina långflygningar över jorden i bolaget Overseas SAS. Europatrafiken samordnades i European SAS. Koncernen hade bildats samma år, då de svenska, norska och danska flygbolagen kom överens att skapa ett gemensamt bolag.

För 110 år sedan, 1911, startade Statens biografbyrå för att ge råd till filmintresserade. Men mest känd är byrån för att vara världens första statliga institution för filmcensur. Redan första dagen klippte censorerna ned en realistisk skalperingsscen i en film. Initiativet till byrån kom från biografägarna som ville ha bort det tidigare systemet, där polisen kunde göra godtyckliga censureringar. Numera är byrån nedlagd.

Hört och hänt

Sven-Göran Eriksson gjorde succé som Englands landslagstränare för 20 år sedan, 2001, när Englands fotbollslandslag slog knock på Tyskland och vann med hela 5-1. Matchen bedömdes som den bästa under året i Europa och Svennis bejublades i engelska tidningsrubriker, såsom "England is Svensentional".

Siffran

10...

...guld, åtta silver och åtta brons tog USA:s lag under friidrotts-VM i Tokyo, som avslutades för 30 år sedan, 1991.

Skådespelaren Helena af Sandeberg fyller 50 år i dag.
Skådespelaren Helena af Sandeberg fyller 50 år i dag.
Foto: Hanna Franzén/TT
Fakta

Födelsedagar

För 50 år sedan, 1971, föddes skådespelaren Helena af Sandeberg. Förutom ett stort antal teaterroller, medverkade hon i tv-serierna ”Nudlar & 08:or” (1996–1997) samt ”Rederiet” (1997–1998). Därefter väntade flera filmroller, till exempel i ”Tomten är far till alla barnen” (1998) och ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” (2005). 2018 sågs hon i en av huvudrollerna i filmen "Lyckligare kan ingen vara". På senare år har hon även medverkat i bland annat TV4-serierna "Finaste familjen" och "Bröllop, begravning och dop".

För 64 år sedan, 1957, föddes den kubansk-amerikanska artisten Gloria Estefan. Hon debuterade 1978 med det spanska albumet ”Rio” tillsammans med gruppen Miami Sound Machine. 1985 kom det första albumet på engelska ”Pimitive love” som blev en stor hit. Från 1990-talet har Gloria Estefan gett ut flera album som soloartist, däribland ”Into the light” (1991) och ”Miss little Havana” (2011). Förra året kom senaste skivan "Brazil305".

Namn vi minns

För 464 år sedan, 1557, avled Jacques Cartier, fransk upptäcktsresande, som gjorde flera expeditioner till Kanada. Han upptäckte bland annat Saint Lawrenceflodens mynning, och ledde 1541 ett försök att kolonisera landet, utan framgång.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.