Annons

Återblick – detta har hänt den 1 juni

Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 1 juni 2022

För 30 år sedan, 1992, fick skådespelaren Tomas von Brömssen ta emot Povel Ramels Karamelodiktstipendium om 15 000 kronor och en strut karameller. von Brömssen belönades för sin förmåga att förena det absurda och det rörande i ”tyngdlöst clowneri med trygg västkustförankring”. Ramel, som överlämnade priset, fyllde 70 år samma dag. Sålunda dök delar av artisteliten upp vid prisceremonin för att överraska jubilaren, däribland Alice Babs och Hans Alfredson.

Namnsdagen

I dag har Gunnel och Gun namnsdag

Gunnel kommer av fornnordiskans Gunhild, som består av orden gunnr och hildr som båda betyder strid. Gunnel är känt sedan 1470-talet. Omkring 20 800 svenskar bär namnet och cirka 12 100 kallas så, med medelåldern 76 år.

Gun, eller Gunn, är fornnordiskt och bildat av ordet gunnr, strid. Det kan också vara en kortform av Gunnel. Namnet började användas som förnamn runt 1900. På 1930- och 1940-talen blev det populärt, speciellt i sammansättningar som Gun-Britt och Gun-Marie. Ungefär 30 600 heter Gun, omkring 17 200 har det som tilltalsnamn, med medelåldern 75 år.

Citatet

"Gud skapade mannen och så sa han: Nej, bättre kan jag, och så skapade han kvinnan."

Adela Rogers St Johns, amerikansk journalist, 1894–1988

Bemärkelsedagen

I dag infaller den mobilfria dagen

Dagen infördes 2002 av Mossenmarkska ljudfonden som en uppmaning till tystnad och paus från mobilsignaler och andra ljud. Testa om du klarar av att låta mobiltelefonen ligga orörd under dagen!

Det hände då

Avskedsmatch med Magnus Wislander

För 20 år sedan, 2002, avtackades handbollsspelaren Magnus Wislander av 10 000 åskådare i Ostseehalle när han spelade avskedsmatchen för tyska THW Kiehl efter tolv säsonger i laget. Efter en jippomatch mot ett ”världslag”, som plockats ut av Wislander och coachades av Bengt Johansson, fick familjen Wislander ta emot publikens jubel i mitten av arenan, och klubbledningen meddelade att svenskens tröjnummer – 2 – av respekt skulle pensioneras.

Det hände då

Premiärminister dog i sprängattentat

För 35 år sedan, 1987, blev Libanons premiärminister Rashid Karami offer för ett sprängattentat. Han dödades av en bomb som gömts under hans säte ombord på en arméhelikopter, på väg från hemstaden Tripoli till huvudstaden Beirut. Trots att helikoptern delvis förstördes av den kraftiga explosionen, lyckades piloten ändå genomföra en nödlandning. Karamis liv gick dock inte att rädda.

Skådespelaren Tomas von Brömssen (till höger) grattades av Povel Ramel i Hagaparken för 30 år sedan, 1992.
Skådespelaren Tomas von Brömssen (till höger) grattades av Povel Ramel i Hagaparken för 30 år sedan, 1992.Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Hört och hänt

von Brömssen fick Karamelodiktstipendium

För 30 år sedan, 1992, fick skådespelaren Tomas von Brömssen ta emot Povel Ramels Karamelodiktstipendium om 15 000 kronor och en strut karameller. von Brömssen belönades för sin förmåga att förena det absurda och det rörande i ”tyngdlöst clowneri med trygg västkustförankring”. Ramel, som överlämnade priset, fyllde 70 år samma dag. Sålunda dök delar av artisteliten upp vid prisceremonin för att överraska jubilaren, däribland Alice Babs och Hans Alfredson.

Siffran

750...

... år firade Stockholm och jubileet inleddes för 20 år sedan, 2002. Att huvudstaden verkligen fyllde jämnt detta år slogs fast genom ett skyddsbrev från Birger Jarl för nunnorna i Fogdökloster i Södermanland. Brevet var daterat i Stockholm och undertecknat i juli 1252, den första urkund där Stockholm nämndes som stad.

Den amerikanske skådespelaren Morgan Freeman fyller 85 år i dag.
Den amerikanske skådespelaren Morgan Freeman fyller 85 år i dag.Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Födelsedag

Morgan Freeman

För 85 år sedan, 1937, föddes den amerikanske skådespelaren Morgan Freeman. Hans genombrottsfilm var ”Street smart” (1987). Därefter fick han karaktärsroller i bland annat ”De skoningslösa” (1992), ”Nyckeln till frihet” (1994) och ”Seven” (1995). För sin gestaltning av en gammal boxare i ”Million dollar baby” (2004) tilldelades han en Oscar. Freeman har också medverkat i komedier som ”Going in style” (2017) och ”Hitman's wife's bodyguard” (2021).

Födelsedag

Justine Henin

För 40 år sedan, 1982, föddes den belgiske tennisspelaren Justine Henin. Hon vann totalt sju grand slam-titlar mellan 2003 och 2007. 2004 tog hon OS-guld i singel. Därtill segrade hon i WTA-slutspelet två gånger och Fed Cup en gång. Henin var rankad världsetta 2008 då hon meddelade att hon skulle sluta tävla. Två år senare kom hon tillbaka under en period.

Namn vi minns

Helen Keller

För 54 år sedan, 1958, avled den amerikanska författaren och föreläsaren Helen Keller. Hon föddes döv och blind år 1880. Med hjälp av sin lärare Anne Sullivan lärde hon sig kommunicera med omvärlden och hennes historia har skildrats i böcker, pjäser och filmer. Keller skrev flera självbiografier.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons