Annons

Återblick – detta har hänt den 1 januari

Publicerad 1 januari 2022

Namnsdagen

I dag är det nyårsdagen, en av de få dagar under året som inte är tillägnad något namn. Det har nyårsdagen gemensamt med juldagen, kyndelsmässodagen, skottdagen, jungfru Marie bebådelsedag, Johannes döparens dag och allhelgonadagen. Nyårsdagen är en flaggdag.

Citatet

"Den kortaste och bästa vägen att leva med heder på vår jord, är att i verkligheten vara den man ser ut att vara."

Sokrates (470 eller 469–399 f Kr), grekisk antik filosof

Bemärkelsedagen

I dag är det nyårsdagen. I bondesamhället var det viktigt hur man tillbringade sin tid just i dag, eftersom allt man gjorde sades återverka på det kommande året. Spenderade man till exempel pengar så betydde det otur.

Det hände då

För 20 år sedan, 2002, fick en stor del av Europa en gemensam valuta då euron infördes. 330 miljoner européer fick samma mynt och sedlar att handla för och kunde lättare jämföra priser i olika länder. Sverige röstade i en folkomröstning 2003 för att inte delta i valutasamarbetet.

För 75 år sedan, 1947, infördes personnummer i Sverige. Det bestod till en början av födelsedatumet följt av tre siffror som angav länet man var född i och om bäraren var man eller kvinna. I dag finns ytterligare en siffra och länsidentiteten i numret är borttagen.

Hört och hänt

Ungdomsuppror är inte någon ny företeelse. För 65 år sedan, 1957, drabbade ungdomar och polis samman i Stockholm. Flera tusen ungdomar hade samlats i centrum. Hemmagjorda bomber kastades, det förekom skottlossning, butiker och bilar demolerades, flera personer misshandlades och trafiken stoppades. Polisen kallade in extraresurser och ett hundratal ungdomar greps.

Dagen efter branden i San Juan 1987.
Dagen efter branden i San Juan 1987.Foto: J Scott Applewhite/AP/TT
Siffran

96...

... nyårsfirare miste livet i en anlagd brand i en hotellskyskrapa i Puerto Ricos huvudstad San Juan för 35 år sedan, 1987.

Artisten Marko "Markoolio" Lehtosalo fyller 47 år i dag.
Artisten Marko "Markoolio" Lehtosalo fyller 47 år i dag.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Födelsedagar

För 42 år sedan, 1980, föddes fotomodellen Elin Nordegren. Som ung arbetade hon som barnflicka hos golfspelaren Jesper Parnevik i Florida. Därigenom träffade hon golfproffset Tiger Woods som hon gifte sig med 2004. De fick två barn tillsammans innan de separerade år 2010 efter Woods otrohetsaffär. I maj 2014 tog Nordegren examen i psykologi från Rollins College i Winter Park, Florida.

För 47 år sedan, 1975, föddes den finlandssvenske rapparen Marko Lehtosalo, känd som Markoolio. Han slog igenom år 1998 med hitsingeln ”Sommar och sol”. Han har därefter släppt flera album som ”Dikter från ett hjärta” (1999) och ”Jag är Markoolio” (2012). Han har medverkat i barnprogram och musikaler. 2018 var Markoolio sommarpratare i Sveriges Radio P1. 2013 vann Markoolio danstävlingen "Let's dance" (TV4). Han var en av programledarna i motorprogrammet "Top gear Sverige" som hade premiär 2020 (Kanal 5) och han är känd som radiopratare i Rix FM.

Namn vi minns

För 24 år sedan, 1998, avled idrottsmannen Åke Seyffarth, 78 år gammal. Han satsade på långdistanser i skridsko och tog OS-guld på 10 000 meter och silver på 1 500 meter i OS 1948. Seyffarth var också tävlingscyklist och tog tre individuella SM-guld.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons