”Asta var en handlingskraftig, nyfiken och varm person”

Asta Karlsson, Färjestaden, har gått bort i en ålder av 90 år.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 19 mars 2023
Asta Karlsson, Färjestaden, har gått bort i en ålder av 90 år.
Asta Karlsson, Färjestaden, har gått bort i en ålder av 90 år.Foto: Privat

Asta Margit Ingegerd Karlsson levde i 90 år och var en människa lik ingen annan. Hon föddes 1932 i Bettorp, och levde och verkade hela sitt vuxna liv i Algutsrum. Efter att ha träffat Lage på en luciafest på Ölands folkhögskola gifte de sig 1954. Tillsammans bodde och arbetade de i prästgården till 1989. Då byggde de ett rött hus med vita knutar inte långt därifrån.

Asta var en handlingskraftig, nyfiken och varm person. Alltid i farten, med dörren öppen för förbipasserande, eller i vart fall med nyckeln lämnad tryggt under dörrmattan. Hon var kyrkvärd, aktiv i syföreningen, Centerns kvinnoförbund, socialnämnden och hembygdsföreningen. Hon besökte släkt och vänner runt om i landet eller utomlands, och konverserade med människor hon mötte oavsett om de talade samma språk eller inte.

Hon besatt en sällsynt förmåga att få en att känna sig sedd och speciell. Vi barnbarn har egna minnen av hur hon tagit hand om oss genom en unik kärlek. Ofta uttrycktes kärleken i vardagens bestyr. En vanlig dag kunde bli startskottet på ett trädgårdsprojekt, vårstädning av diverse hus och lagandes en stor måltid som delades med lite vem som helst. Hon inkluderade en i arbetet på ett självklart vis, fylld av energi och arbetslust.

Hon älskade utflykter och visade oss platser, ofta i samband med olika årstider: när blåsippan blommade i hasselskogen och i Nunnedalen, när gullvivan blommade i fårängen och när liljekonvaljen blommade i Strandskogen. Otaliga miljöer på Öland förknippar vi med henne, liksom doften av kroppkakor, göken i ottan, när kyrkklockorna slår i Algutsrum eller vi ser ännu en skymning i brand över Kalmarsund. I allt detta och mycket mer är vår mormor och farmor intensivt närvarande. Så finns hon alltid kvar här, så länge vi minns.

Hon finns också kvar genom att på olika sätt ha lämnat efter sig en bit av sig själv i oss. Den biten kommer vi vårda, förvalta och bära med stolthet.

Astas alla barnbarn

Rūta Karlsson, Julia Karlsson, Matilda Aldén, Amanda Henry, Sonja Román, Simon Román, Vilma Grins, Valdemar Grins och Valter Grins

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.