GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Åsas dörr stod alltid öppen – även rent fysiskt”

Åsa Krevers, Kalmar, har, som tidigare meddelats, avlidit 97 år gammal och sörjs närmast av sina barn Håkan, Sanna och Mikael med familjer, men också av släkt och många, många vänner.
Publicerad 17 december 2021
Åsa Krevers, Kalmar, blev 97 år.
Åsa Krevers, Kalmar, blev 97 år.Foto: Privat

När Åsa som nybliven änka kom tillbaka till barndomsstaden Kalmar från Ockelbo flyttade vår familj strax efter in i ett hus på samma Stensögata. Det var början på en livslång nära vänskap. Jag var jämnårig med Mikael som blev bästa vän med min bror Johan. Kreativa Sanna som var sex år äldre blev min idol som jag hängde i hasorna på så mycket som möjligt. Vi sprang ofta över till Krevers. Tio år äldre Håkan betraktade vi som vuxen.

Åsas dörr stod alltid öppen – även rent fysiskt. Många hade glädjen att omfamnas av hennes gästfrihet, sprakande brasa och underbara anekdoter – alltid energisk, positiv och intresserad av vad man hade att säga. Med hjärtat i halsgropen betraktade vi henne, fortfarande upp i 80-årsåldern balanserande längst upp på en ranglig stege för att måla taknocken när hon inte grävde i trädgården, odlade grönsaker, formklippte buskar, skapade en dekorativ altanvägg av betong och olikfärgat glas, gjorde maskrosvin, bakade mäktiga dekorerade chokladtårtor till jul och påsk eller sydde allt från kläder till mobiltelefonhållare för rullstolsburna. Åsa hade en konstnärlig ådra. Hon var också noga med att bära vackra kläder och smycken vid festliga tillfällen.

Förutom att arbeta som kartriterska hyrde hon ut rum på ovanvåningen, var aktiv inom Lottakåren, Rebeckorna, Villaägarföreningen, konstkursen Fredsligan och en vinklubb som hon reste till Frankrike med. Hon gick även kurser i silversmide. Familjen, bästa väninnan Case, huset och trädgården stod ändå hennes hjärta närmast och de svarta dvärgschnauzrar som följde henne genom åren – Kessy, Saba och Cilla. De sista somrarna brukade Åsa och jag titta på Sandskulpturutställningen i Kalmarsundsparken. Hon brukade säga ”Se till att träffa en man. Livet går inte i repris”. Vi är många som kommer att sakna henne.

Charlotte Norlin

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.