GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Arne återkom ständigt till sin uppväxt och sin släkt i Oskarshamn och sina erfarenheter från Västervik, Kalmar och Öland”

Skeppsmäklaren Arne Loman, Bjärnum, har avlidit. Han blev 93 år. Han sörjes närmast av hustrun Inge samt sönerna Mats och Rikard med familjer.
Arne Loman blev 93 år.
Arne Loman blev 93 år.
Foto: Privat

Arne växte upp på Skepparegatan i Oskarshamn. Fadern Thor A Loman var hamnkapten i Oskarshamn och modern Magnhild drev bland annat Café Royal på Norra Kajen. Med utsikt över Fiskhamnen, Norra Kajen och Brädholmen, med sitt på den tiden myllrande liv av båtar och sjöfolk, och en släkt befolkad av sjömän och kustbönder, stod det tidigt klart att den framtida yrkesbanan skulle handla om sjöfart, handel och resor till andra länder.

I slutet av 1940-talet praktiserade Arne vid en skeppsmäklarfirma i Grimsby i England, studerade sedan vid Påhlmans Handelsinstitut och gjorde militärtjänst i Eksjö. Efter vidare studier vid universitetet i Grenoble i Frankrike tog Arne anställning vid Olson & Wright i Stockholm 1950–52. Åren 1952–53 var han kanslist vid Svenska Generalkonsulatet i San Francisco där han också sammanstrålade med många av de släktingar som emigrerat till USA kring sekelskiftet 1900. Efter hemkomsten tog han anställning hos AB Nyman & Schultz i Stockholm som omfattade längre vistelser i Wien och Hamburg/Bremen. Från mitten av 1950-talet fram till mitten av 1980-talet var han chef för rederiet K/B Fredr Olsson & Co i Västervik, AB August V Svenssons skeppsmäkleri i Norrköping samt för sjöfartssektorerna inom AB Sverila. I mitten av 1980-talet flyttade Arne med med sin danska fru Inge och sönerna Mats och Rikard till Danmark (Espergærde och Helsingör) och här etablerade han dottersällskapet A/S August V Svensson Trading i Köpenhamn och var dess chef fram till pensioneringen.

Vid sekelskiftet 2000 flyttade Arne och Inge till Bjärnum i norra Skåne där de blev väl mottagna och trivdes mycket bra. Arne var en synnerligen aktiv pensionär. Han var bland annat ordförande för Vittsjös bokbindarklubb, planerade resor i SPF:s regi och ledde språkkurser i tyska på vuxenutbildningar i Hässleholm.

Arne återkom ständigt till sin uppväxt och sin släkt i Oskarshamn och sina erfarenheter från Västervik, Kalmar och Öland. På egen begäran kommer Arne att gravsättas i familjegraven i Oskarshamn.

Mats Loman, Rikard Loman, Jan-Olof Loman

Läs mer