Annons

Äntligen får Henry fira namnsdag

I år flyttar Henry, Maja, Regina, Noa, Olle, Tim och Cornelia in i namnlängden. Först ut är Henry med namnsdag den 19 januari.
Sverige • Publicerad 19 januari 2022

För ett par år sedan beslutade Namnlängdskommittén att lägga till sju nya namn i den officiella namnlängden. Det är den lista som de flesta almanackor med namnsdagar utgår från.

Kommittén bestämde 2020 att ändra den tidigare regeln om att inte tillåta smeknamnsformer av namn som Olle, Maja och Tim eftersom de blivit allt vanligare som officiella namn. Namnlängden förvaltas av en kommitté som består av Svenska Akademien, Vetenskapsakademien, Vitterhetsakademien och Institutet för språk och folkminnen.

Annons

Kyrkliga och folkliga märkesdagar har tidigare i stor utsträckning styrt vilka namn som varit knutna till ett visst datum men kommittén lättar på den regeln. Det gör att det blir enklare att föra ihop namn som har anknytning till samma dag. Almanackans nya namn, Henry, Maja, Noa, Olle, Regina, Tim och Cornelia, har blivit namnsdagsgrannar med redan befintliga namn och dagar. I och med förändringen finns det nu 627 namn i namnlängden varav 320 mansnamn och 307 kvinnonamn. Inga namn har försvunnit ur almanackan den här gången. Vid de tidigare ändringarna 2011, 2015 och 2018 lades åtta namn till medan tre namn försvann.

Om ditt namn inte finns med i almanackan behöver du inte vara ledsen. Det går alldeles utmärkt att skapa en egen namnsdag. Välj ett datum där det befintliga namnet har språklig eller kulturhistoriskt koppling till ditt namn. På Svenska Akademiens webb finns en lista som både innehåller namnlängdens namn och namn som är besläktade.

Fakta

Nya namn i 2022-års almanacka

19 januari: Henry tillsammans med Henrik

Henry är den engelska formen av Henrik och sedan länge etablerad i Sverige. Henrik är från början ett tyskt namn, bildat från fornhögtyskans heim, hus, och -rik, mäktig, rik eller härskare, furste.

.................................

28 februari: Maja tillsammans med Maria

Maja är en ursprunglig smekform av Maria men används sedan länge som officiellt förnamn. Det har varit ett av de mest populära flicknamnen de senaste årtiondena. Maria är ett bibliskt namn. Det är en latinsk och grekisk form av det gammaltestamentliga namnet Mirjam med omdiskuterad härledning.

.................................

12 mars: Regina tillsammans med Viktoria

Namnen har båda latinskt ursprung. Regina är ett latinskt namn, identiskt med ordet regina, drottning.

.................................

31 mars: Noa tillsammans med Ester

Båda namnen förekommer i Gamla Testamentet. Noa(h) har blivit ett populärt småpojksnamn. Noa är ett bibliskt namn av hebreiskt ursprung, möjligen med betydelsen vila eller tröst.

.................................

29 juli: Olle tillsammans med Olof

Olle är en smekform till Olof men används alltmera som officiellt förnamn. Olof är en svensk variant av Olav som är ett gammalt nordiskt namn bildat av fornnordiskans Anu‑ förfader och -laibar, efterkommande, arvinge.

.................................

2 november: Tim tillsammans med Tobias

Tim är en nu populär kortform av Timothy (från Timotheus). Namnen Timotheus och Tobias förekommer båda i Bibeln. Namnet kommer från det det grekisk-latinska timotheus, ära Gud, frukta Gud.

.................................

3 december: Cornelia tillsammans med Lydia

Båda namnen förekom i romarriket. Cornelia är en femininform till Cornelius, ett romerskt släktnamn använt som förnamn. Cornelius är bildat till latinets cornu horn.

Källa: isof.se

Anna Mi MatzénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons