Anita Hagström är död

Torsås Artikeln publicerades

Torsåsprofilen, läraren och underhållaren Anita Hagström har hastigt avlidit. Hon blev 69 år gammal.

Anita Hagström har avlidit, 69 år gammal.
Anita Hagström har avlidit, 69 år gammal.

Anita Hagström, född Jonsson, föddes i Torsås kommunhus som på den tiden var ortens BB. Efter skolåren i Torsås fortsatte hon utbilda sig och läste den då treåriga lärarutbildningen i Kalmar.

Hösten 1971 var hon examinerad lärare och fick sin första tjänst på Torsåsskolan. I samband med skolstarten träffade hon kollegan Hans-Bertil ”H-B” Hagström som redan arbetat i Torsås ett par år. Tycke uppstod omgående och de blev ett par. I februari året därpå förlovade de sig och 1973 gifte de sig i Köpenhamn. Sonen Kim föddes 1974 och dottern Jessica 1978.

Anita arbetade som lågstadielärare i Torsås kommun, allra längst tid på skolan i Bergkvara. För fem år sedan valde hon att gå i pension men hann knappt sluta innan hon fick frågan om hon kunde tänka sig att arbeta som lärare för de många barn och unga som kom i den stora flyktingströmmen. Hon tvekade inte att tacka ja men bad att få arbeta halvtid. Först i våras avrundade hon på allvar sin yrkeskarriär. I 48 år tjänstgjorde Anita i det yrke som hon tyckte så mycket om.

Vid sidan av arbetet kom Anita att engagera sig i bland annat shower, musikaler, konserter och revyer. Tillsammans med H-B, som redan när paret träffades, spelade i orkester, arrangerade Anita allt från Julstämning i Kalmarsalen till Allsång i Krusenstiernska trädgården, hon var med i Revyarna i Torsås och har under årens lopp drillat åtskilliga unga tjejer och killar på scenen. Drivkraften var den glädje som hon upplevde tillsammans med ungdomarna men hon har vid flera tillfällen prisats för sina insatser som eldsjäl och glädjespridare.

Trots ett omfattande scenliv hann Anita med att sprida sina omsorger, både hemma i trädgården och som gympaledare i Friskis & svettis, som hon var med om att etablera i Torsås. Ett annat kärt intresse var segelbåten och fram tills för några år sedan tillbringade hon och HB mycket tid i båten om somrarna.

Anita drabbades av sjukdom och avled hastigt i början av augusti. Hon sörjs närmast av maken H-B, barnen med familjer samt övrig släkt och vänner.