GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Anders var omtänksam och generös, ställde upp för alla”

Förre överläkaren Anders Åkerman, Kalmar, har avlidit tre dagar före sin 81-årsdag. Närmast sörjande är hustrun Gunilla och barnen Gabriel, Fredrik och Lina med familjer.
Publicerad 26 juli 2022

Vi har känt Anders sedan han och Gunilla köpte gårdshus vid Vickleby bygata i slutet av 1980-talet. De rustade själva upp fastigheten med gästhus och uthus. Anders hade en omfattande redskapsuppsättning för varierande ändamål som han var väl insatt i bruket av, och som kommit väl till pass vid olika projekt inom byn, enskilda men framförallt gemensamma inom hembygdsföreningen.

Anders hade alltid varit ledare och chef, på sjukhus, landsting och annat, och han tog ledarroll även i samlingssträvanden i byn. Planeringen för en mötesplats för oss i Vickleby leddes av honom och tog form i det by-gemensamma byggandet av samlingshuset Bystugan på hembygdsgården.

Detta ledde till flera gemensamhetsprojekt, som reparation och upprustning av kvarnarna i byn men även sociala mötesplatser vid fester och vinprovningar i Bystugan, eller sommarmöten i varandras trädgårdar. Anders var också händig i köket och ordnade matlagningskvällar i bystugan, och vid sommarfesterna hände det inte sällan att han tillredde helstekt lamm eller spädgris. Det var Anders bidrag till den solida bygemenskap som uppstått i Vickleby, vilket uppmärksammades vid hembygdsföreningarnas dag på Himmelsberga museum för några år sedan.

Anders var omtänksam och generös, ställde upp för alla i både fest och svårigheter. Det har märkts vid bemärkelsedagar och andra glädjestunder, men också vid sjukdom och dödsfall i vår by. Och hans doktorsvisdom har nog tullats av många bybor.

Vi kommer att sakna den kloke, händige, godhjärtade och glade vännen Anders mycket.

Gunnar Lennerstrand, prof em, och Erland Thornell, docent, för byborna i Vickleby

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.