GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Anders har varit en kär och viktig person för oss”

Anders Åkerman insomnade efter en tids sjukdom 18 juli i Kalmar några dagar före sin 81-årsdag. Han sörjes närmast av hustrun Gunilla och barnen Gabriel, Fredrik och Lina med familjer.
Publicerad 30 augusti 2022
Anders Åkerman insomnade efter en tids sjukdom 18 juli i Kalmar några dagar före sin 81-årsdag.
Anders Åkerman insomnade efter en tids sjukdom 18 juli i Kalmar några dagar före sin 81-årsdag.Foto: Privat

Anders växte upp i Stockholm, tog studenten i Östra Real 1960 och hade vissa planer på att bli bonde. Det blev i stället medicinska studier vid Karolinska institutet och specialistutbildning på olika sjukhus i Stockholm. Familjen flyttade till Kalmar 1974 där Anders fick en tjänst som biträdande överläkare på lasarettets ortopediska klinik där han sedermera blev verksamhetsansvarig. Han gjorde sin militärtjänst som läkare på Älvsnabben på dess kryssning till Vancouver. Under perioder var han tjänstledig från lasarettet för olika politiska uppdrag inom landstinget.

Han var mycket aktiv inom föreningslivet i Kalmar och på Öland till exempel i Kalmar jazzklubb. Tillsammans med likasinnade renoverade han bland annat väderkvarn, hembygdsgården och familjens sommarviste i Vickleby. Han byggde även en havskryssare Fortissimo.

Anders har varit vår vän i mer än 6o år.

Anders Åkerman, Lars Hansen och Jan Dagberg möttes genom Engelbrekts Sjöscoutverksamhet. Tillsammans med våra hustrur Gunilla, Agneta och Kristina ordnade vi under 15 år midsommarseglingar i Stockholms skärgård i upp till sex olika båtar och hade femkamper och fester i natthamnarna. Vi fick barn och i vår mindre grupp började vi samsegla och träffas på varandras sommarnöjen och vidmakthöll vår vänskap trots att Anders och Gunilla flyttade till Kalmar och Jan och Kristina till Karlskrona. Under flera år vårseglade Jan, Anders, Lasse och Jörgen (också en midsommarseglare) den dagbergska båten från Karlskrona till Roslagen. Mötena, främst sommartid, har fortsatt även efter Jans död för 18 år sedan.

Anders har varit en kär och viktig person för oss. Han har varit nära och närvarande på ett djupt och genuint sätt. Anders var rikt begåvad i både hjärta och hjärna. Omtänksam, generös, varm, en god lyssnare och mycket hjälpsam. Vi har alla intresset för djur (särskilt små svarta hundar) och natur, matlagning och en nyfikenhet på allt nytt som hänt under vår långa vänskap.

Vi saknar Anders djupt samtidigt som vi är tacksamma för att vi fått utveckla vår vänskap under så många år och vi kommer att fortsätta träffas. I Åkermans hem känner man sig alltid välkommen.

Kristina Dagberg och Lars Hansen

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.