Annons

Alfred delar namn och födelsedag med kungen

Samma dag som Emilia Ivarsson skulle bli igångsatt på sjukhuset i Västervik drog värkarna igång. På valborgsmässoafton föddes sonen Alfred.
– Klockan 14.16 föddes han, säger Emilia som är glad över att kroppen hann före igångsättningen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Fliseryds-Idhult • Publicerad 2 juni 2023
Emilia Ivarsson och Gustav Johansson, Fliseryds-Idhult, Berga, fick den 30 april en son som heter Karl Alfred Gustav Johansson. Vikt 3530 g, längd 51 cm. Syskon: Lovisa.
Emilia Ivarsson och Gustav Johansson, Fliseryds-Idhult, Berga, fick den 30 april en son som heter Karl Alfred Gustav Johansson. Vikt 3530 g, längd 51 cm. Syskon: Lovisa.Foto: Privat

Hur mår guldklimpen Alfred?

– Han mår jättebra, han är nöjd och äter och sover som han ska. Han verkar vara tillfreds med livet så här långt. Även storasyster var en nöjd bebis och vi är tacksamma över att ha fått så snälla och medgörliga barn.

Annons

Föddes han på beräknat datum?

– Nej, han var beräknad till den 22 april och eftersom jag haft högt blodtryck under graviditeten så skulle jag bli igångsatt på valborgsmässoafton. Men natten till valborg satte värkarna igång och klockan 14.16 föddes han på sjukhuset i Västervik. Det var skönt att kroppen hann före igångsättningen.

Varför åkte ni till Västervik?

– Vi hade en bra förlossning med Lovisa i Västervik, när hon föddes bodde vi fortfarande i Oskarshamn så det var naturligt att föda där. Både jag och Gustav är födda i Västervik och på något sätt så känns det som att det är till Västervik som man åker för att föda barn.

Visste ni att det skulle bli en kille?

– Ja. Vi tog inte reda på könet när Lovisa föddes men då trodde vi att det skulle bli en pojke. Den här gången ville vi testa att ta reda på det och då kunde vi i princip utesluta alla flicknamn.

Döpt efter kungen. Nä, det är inte riktigt sant. Karl Alfred Gustav Johansson har fått ett släktnamn, ett namn som föräldrarna gillade samt sin pappas namn. Kombinationen att Karl och Gustav kom med får ses som en blinkning åt kungen som delar födelsedag med Alfred.
Döpt efter kungen. Nä, det är inte riktigt sant. Karl Alfred Gustav Johansson har fått ett släktnamn, ett namn som föräldrarna gillade samt sin pappas namn. Kombinationen att Karl och Gustav kom med får ses som en blinkning åt kungen som delar födelsedag med Alfred.Foto: Privat

Hur kom ni fram till namnet?

– Tilltalsnamnet är Alfred och det valde vi eftersom vi båda tyckte om namnet. Karl är det många i båda släkterna som heter och Gustaf är efter Alfreds pappa. Eftersom Alfred föddes på kung Carl XVI Gustafs födelsedag tyckte vi att det var lite kul att vår son får namnen Karl och Gustav.

Varför valde ni Johansson som efternamn?

– Tja, vi kanske gifter oss någon gång i framtiden. Vi har varit tillsammans i sex år och någon gång hoppas jag få ha samma efternamn som mina barn.

Annons

Var fanns Lovisa när ni åkte till Västervik?

– Vi åkte så tidigt att hon inte hann vakna utan farmor kom över och passade henne. Hon fyller två år i juli och förstod att det skulle komma ett syskon men det var ändå skönt att hon sov när vi åkte till förlossningen.

Hur reagerade hon när ni kom hem med lillebror?

– Haha, det är lite roligt för vi trodde att hon skulle springa fram till oss först, vi hade ju varit borta och både Gustav och jag hade saknat henne. Men hon gick direkt fram till babyskyddet och klappade på Alfred, sedan hämtade hon sina leksaker och ville börja leka med honom direkt. Jag var lite orolig för att hon skulle vara avundsjuk men det är tvärtom, hon är så kärleksfull och intresserad av honom.

Storasyster Lovisa är omåttligt förtjust i sin lillebror Alfred som föddes den 30 april.
Storasyster Lovisa är omåttligt förtjust i sin lillebror Alfred som föddes den 30 april.Foto: Privat

Vad gör ni om dagarna?

– Just nu är vi vid Skiren och badar, det är bara några kilometer hemifrån. Vi har lite familjehäng med barnens kusiner, min bror och hans barn är här. Annars är vi mycket hemma, vi flyttade ut på landet för två år sedan och håller på att renovera. Vi gör det som vi kan själva och nu målar jag mellan amningarna. Det går bra för barnen är så snälla. Det är en härlig tid att vara hemma nu, vår och sommar är verkligen mysigt och jag gillar att vara mammaledig.

Vad händer i helgen?

– Det blir nog ganska lugnt. På lördag ska vi på en taklagsfest i Berga, annars har vi en del att greja med hemma.

...

Vill du också visa upp din guldklimp på familjesidorna?

Fyll i formuläret här.

Guldklimpar är ett redaktionellt material och kostar inget.

...

Läs om fler familjer med nyfödda:

Anna Mi MatzénSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons