”Åke var mycket vänlig, omtänksam och en gentleman”

Förre förste forskningsingenjören Åke Sjögren, Huddinge, född 1926, avled 97 år gammal den 26 april 2023. Han gifte sig 1951 med Britta, född Lundhagen, som avled 2010, och efterlämnar barnen Gunilla och Fredrik med familjer, samt avlidne sonen Mats familj.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 25 maj 2023 • Uppdaterad måndag 11:19
Åke Sjögren, Huddinge, har avlidit i en ålder av 97 år.
Åke Sjögren, Huddinge, har avlidit i en ålder av 97 år.Foto: Privat

Åke var son till sjöingenjören Gustav Sjögren och hans maka Edit, växte upp i Göteborg och Kalmar, ingenjör vid Norrköpings Tekniska gymnasium 1948, värnplikt som maskinist i marinen, utbildning till övermaskinist och arbetade på linjen Göteborg–Lübeck. 1949 började han på AB Bofors, 1950 på AB Bolinder-Munktell och 1955 på FFV, Försvarets Fabriksverk, bland annat med 9-centimeters rekylfri pansarvärnspjäs 1110.

Han anställdes och flyttade 1960 till FOA, Försvarets Forskningsanstalt, försöksstation Grindsjön, med ett skjutfält på åtta kvadratkilometer för skjut- och sprängförsök. Åke utvaldes 1969 för att utbilda sig inom programmering för stora modeller för numerisk kontinuumdynamik, som man kunde beräkna detonations- och penetrationsförlopp med, och arbetade sedan framgångsrikt med dessa. Hans håg låg fortfarande mot experiment, och eftersom datormodellerna möjliggjorde färre, mer avancerade typer av försök började Åke göra både beräkningar och genomföra verifierande experiment, exempelvis ”Study of Wide-Angle Shaped Charges with Flash X-Ray Experiments and Computational Continuum Dynamics”, som presenterades 1978 på 4th International Symposium on Ballistics i Monterey i USA. Hans verksamhet fortsatte med bland annat penetrationsmekanik och lätta skydd.

Åke blev, efter incidenterna med ryska ubåtar, utsedd till FOA:s deltagare i ett akut projekt tillsamman med FMV och Saab Dynamics för ett helt nytt antiubåtsgranatsystem, kallat Elma, som från 1984 infördes med fyra 9-rörskastare på varje fartyg.

Han blev trogen FOA och Grindsjön under resten av sitt yrkesverksamma liv, och avgick med pension 1991. Åke var mycket vänlig, omtänksam och en gentleman, plikttrogen och noggrann i arbetet och gjorde alltid sitt bästa. Med andra ord en mycket god arbetskamrat!

Bo Janzon, f d avdelningschef FOA 2

Ewa Lidén, forskningsledare FOA/FOI

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.