unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Åke var en plikttrogen och vänfast person, med en stolthet över sina småländska rötter”

Poliskommissarie Åke Karlsson, Högsby, har avlidit i en ålder av 87 år. Han föddes i småländska Högsby och gick sin skolgång där. Sedan kom han att flytta till Stockholm, där han levde större delen av sitt liv. Han efterlämnar hustrun Berit, född Andersson, samt barnen Kristina och Anders med familjer.

Åke föddes som ende son till Gunhild Karlsson och Sture Karlsson. Pappan dog när Åke var bara två år och han växte upp med sin mor, som han kom att stå nära. På både fädernet och mödernet fanns det före Åke generationer av torpare och daglönare. Stoltheten fanns i dagsverket, och ingen i släkten hade gått mer än folkskola. Åke hade ambitioner och läshuvud. Han tog realexamen och fortsatte – efter rekryten vid Smålands regemente i Eksjö – till både reservofficersutbildning och polisutbildning. Efter ett par år som polisman i Målilla var det tjänstgöring i Stockholm som kallade. Åke mötte där sin Berit, slog sig ned i det nybyggda och moderna Hagsätra och bildade familj.

Åke var en plikttrogen och vänfast person, med en stolthet över sina småländska rötter. Han besatt egenskaper som gjorde honom lämplig för chefsbefattningar inom Stockholmspolisen. Han befordrades till poliskommissarie och chef för utlänningsroteln, och han togs i anspråk för vidareutbildning av polismän vid Polishögskolan i Solna. Utlänningsärenden är ofta utmanande, både vad gäller krav på analytisk förmåga och vad gäller social kompetens och fingertoppskänsla. Åke visade att han kunde hantera kniviga situationer och fatta beslut under press. Han var en uppskattad chef som gav stöd åt medarbetarna och lät dem komma till sin rätt. Hans sätt att hantera den sociala dimensionen av utlänningsärendena gjorde att han vann stort förtroende hos de personer som han kom i kontakt med, från all världens länder, vilket både gav en förståelse för polisens beslut, och i vissa fall vänskaper för livet.

Vid Polishögskolan var han uppskattad för sin pedagogiska förmåga och för sin humor och värme. Generationer av poliser har i bakhuvudet haft de snillrika minnesregler för hantering av utlänningsärenden som Åke lärde ut.

I det privata var Åke generös, närvarande och omtänksam. Hemma hos Åke och hans Berit var det alltid varmt och välkomnande. En stor del av sin fritid har Åke ägnat åt föreningslivet. I ungdomsåren var han engagerad i scouterna och under senare år i korpfotbollen och Polisveteranerna. Åke var också en av de mest aktiva medlemmarna i Kungl. N Smålands regementes kamratförening i Stockholm. Där missade han ytterst sällan någon föreningsaktivitet, och under ett tiotal år ingick han i föreningens styrelse.

Minnet av Åke omgärdas av tacksamhet och glädje!

Jan Olof Eidelbrekt, Siv Castemark, Alf Eckerhall och Torsten Jonsson

Läs mer