Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Åke Jägerbrink var en sann äkta hembygdsvän som älskade sin hembygd”

Åke Jägerbrink 81 år – Ljungby sockens store hembygdsvän har lämnat oss i sommartid år 2020. I två decennier var Åke Jägerbrink ordförande i Ljungby hembygdsförening. Åke var en handlingens man med praktiskt handlag och ingenting var omöjligt.

Tillsammans med lika engagerade framlidna hustrun Inger så blomstrade Ljungby hembygdsförening med teaterföreställningar. Åke skrev manus, byggde dekorer och var skådespelare. Detta krävde ett stort engagemang från många medlemmar i föreningen som skapade en fin gemenskap och kreativitet där historiska händelser berättades i teaterform. Detta till glädje under många år för socknens invånare men också med föreställningar i andra hembygdsföreningar i Kalmar län.

Mörerundan – ett samarbetsprojekt mellan Kalmar kommuns hembygdsföreningar – är också en hembygdsaktivitet som Åke och Inger Jägerbrink tog initiativ till för att lyfta fram lokal konst och hantverk i Kalmartrakten.

Vi kommer också att minnas Åkes samlarenergi av föremål, hans intresse för foto och fotografering som vid datorns intåg på 80-talet gav helt nya möjligheter och början till digitalisering av föreningens bilder och föremål.

Tidsresor med Södermöreskolans elever i åttonde klass var en årligen återkommande aktivitet i Ljungby hembygdsförening i samarbete med Kalmar läns museum som genomfördes i Råby hos Ann-Marie Petersson. Åke samlade hembygdsfolk med olika kunskaper och färdigheter såsom lieslåtter, rödfärgskokning, smide, ost-smörtillverkning, tvätt, dans, stickning och inte minst matlagning på gammaldags vis under en hel vecka.

Vi minns Åke som en robust person, men under ytan fanns en ganska känslig människa som kanske inte hade så lätt att i ord och handling uttrycka sina känslor. Åke Jägerbrink var en sann äkta hembygdsvän som älskade sin hembygd.

Tusentals ideella timmar har det blivit under alla år med allt som kulturarvsbyggnader, föremål, möten och allt annat som en aktiv förening kräver. ”I det tysta de jobbar med att söka och samla. Med brinnande iver och energi.”

I Ljungby hembygdsförening bevarar vi ödmjukt minnet av Åke Jägerbrink som en ordförande som aldrig sparade sig själv i arbetet för kulturarvet i sin hembygd.

Ljungby hembygdsförening genom Lisbeth Svensson, ordförande

Läs mer