37 år - och stolt mormor

Alexandra Linge var bara 17 år när hon blev mamma. Nu är hon 37 år och stolt mormor till lilla Ella.
– Det känns helt overkligt, säger hon.
Familj • Publicerad 10 oktober 2011
Tre generationer. Mamma Ellinor Infang har knappt en chans när mormor Alexandra Linge kommer på besök. Då vill mormor gosa med barnbarnet Ella så mycket som möjligt och helst hela tiden.
Tre generationer. Mamma Ellinor Infang har knappt en chans när mormor Alexandra Linge kommer på besök. Då vill mormor gosa med barnbarnet Ella så mycket som möjligt och helst hela tiden.Foto: Mats Holmertz

Hon är inte Sveriges yngsta mormor, men 37-åriga Alexandra Linge tillhör helt klart den yngre skaran.

17 år gammal blev hon mamma för första gången.

20 år senare har hennes äldsta dotter Ellinor Infang fått sitt första barn och Alexandra Linge sitt första barnbarn.

– Det är nästan ofattbart! Jag kan inte förstå att min lilla dotter fått ett barn, säger hon och tittar ömt på lilla Ella som ligger tryggt i mormors famn.

Barnvakterna lär stå i kö för att vilja passa lilla Ella i framtiden, fast frågan är om inte mormor kommer att se till att stå längst fram.

– Det är tur att vi bor så nära varandra. Jag försöker att åka hit så mycket som möjligt. Har jag inte sett henne på en dag längtar jag, säger hon.

Att dottern Ellinor Infang också skulle få barn tidigt i livet förvånar henne inte.

– Nej, Ellinor har alltid sagt att hon vill ha barn tidigt så när hon berättade att hon var gravid blev jag inte så förvånad. Jag blev lite överrumplad, men samtidigt väldigt glad. Nu känns det bra. Det är ju lite häftigt i och med att jag inte är så jättegammal.

När Alexandra Linge själv var 17 år och gravid var det många i omgivningen som ifrågasatte hennes val.

I dag är hon mamma till ytterligare tre barn, Johanna, 18, Amanda, 17, och Simon, 12 år.

– Jag tror att det där med att få barn tidigt går lite i arv. Min mormor var bara 17 år när hon fick min mamma som var 20 år när hon fick min storasyster, så det har inte varit så främmande i vår familj att få barn tidigt, säger Alexandra.

Hon tvivlar inte en sekund på att hennes dotter Ellinor kommer att bli en bra mamma till lilla Ella som börjat gny lite i mormors famn.

– Visst kan jag rådfråga mamma om det är något, men jag har alltid varit barnkär och hade hand om min lillebror mycket när jag var yngre, så det kändes helt naturligt när jag fick barn själv, säger Ellinor Infang.

Alexandra Linge berättar om hur hon reagerade när hon fick beskedet att hennes dotter fått en liten flicka.

– Jag var på Stinsen i Ljungbyholm och handlade när Niklas ringde och berättade att jag blivit mormor. Jag började storböla av glädje inne i affären. Det var en så fantastisk känsla.

Ellinor Infang har redan bestämt att hon vill ha fler barn i framtiden.

Mormor Alexandra Linge är dock nöjd för egen del.

– Jag har fyra barn och det får räcka. Men jag skulle kunna bli mormor på heltid, skrattar hon.

Alexandra Linge

Ålder: 37 år.

Bor: I Vassmolösa.

Familj: Maken Håkan och barnen Ellinor, Johanna, Amanda och Simon.

Yrke: Lastbilschaufför på transportcentralen i Kalmar kommun.

Ellinor Infang

Ålder: 20 år.

Bor: I Bjursnäs.

Familj: Sambon Niklas och dottern Ella.

Yrke: Café och gatuköksbiträde.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.