”1989 återvände Jan-Olof till skolans värld som särskolechef”

Särskolechefen Jan-Olof Kennberg, Kalmar, har avlidit en vecka före sin 85-årsdag. Närmast anhöriga är hustrun Christina, sönerna Johan, Martin och Andreas, barnbarn och barnbarnsbarn.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 19 april 2023
Jan-Olof Kennberg, Kalmar, har avlidit i en ålder av 84 år.
Jan-Olof Kennberg, Kalmar, har avlidit i en ålder av 84 år.Foto: Privat

Jan-Olof Kennberg växte upp i Motala, Vimmerby och Örebro. Jan-Olof sommarjobbade bland annat på Näs prästgård hos Astrid Lindgrens bror. Efter folkskollärarexamen i Linköping 1962 tjänstgjorde han i Fellingsbro.

Jan-Olof vidareutbildade sig till blindlärare och särskollärare. Efter lärartjänst på Tomteboda blindskola i Solna arbetade han i 13 år som studierektor och rektor vid Ekeskolan i Örebro, en skola för blinda elever med ytterligare funktionsnedsättning.

På uppdrag av Synskadades Riksförbund och Sida startade Jan-Olof 1977 en skola för blinda kvinnor i Tanzania, inkluderande byggnation, att anställa lärare och uppsöka presumtiva elever. Allt förhandlades på swahili. Det blev en mönsterskola, än idag fungerande. Jan-Olofs erfarenhet och kunskap om blindundervisning i u-land ledde till att han tillsammans med hustrun Christina anställdes som utbildare av blindlärare i Moçambique 1981. Nu med portugisiska som arbetsspråk.

När Moçambiqueprojektet avbröts på grund av gerillakrig anställdes han som kanslichef på Handikapporganisationernas biståndsverksamhet. Det blev fem år med resor till u-länder, stötta fältarbetare och inhemska handikapporganisationer.

1989 återvände Jan-Olof till skolans värld som särskolechef i Kalmar län. Hans stora målsättning var att särskoleverksamheten, som då lydde under landstinget, skulle inkluderas i den vanliga skolan. Jan-Olof var kvar där till sin pensionering med undantag av några års tjänstledighet. 1988 blev Jan-Olof invald i biståndsorganisationen IM:s styrelse, ett 20-årigt engagemang som bland annat vice ordförande, kontaktperson för Västbanken/Gaza (Palestina) framför allt inom området barn med funktionsnedsättningar. Han var ett uppskattat stöd till några pappor som bildade en skola för sina barn. 1995 anställdes Jan-Olof som projektledare för IM:s verksamhet i Zimbabwe. Det blev tre arbetsfyllda år då han och Christina startade ”hjälp till självhjälpsgrupper” för föräldralösa barns nya vårdnadshavare.

För Kalmar kommuns räkning var han flera gånger i Kaliningrad för att med den inhemska personalen förbättra villkoren på barnhemmen. Han var också aktiv i Kalmar kommuns projekt tillsammans med SRF med syfte att påbörja integrering av synskadade elever i Panavezys, Litauen. På hemmaplan blev det många år som lokalordförande i Hörselskadades Riksförbund i Kalmar, Norra Öland och som distriktsordförande. Många ensamkommande flyktingbarn har i hans roll som god man sett honom som sin pappa i Sverige.

Musiken har betytt mycket. Han hade en organistexamen, spelade flera instrument, ledde blåsorkestrar och körer. Han sjöng i Örebro- och Enskede kammarkör och inte minst i Kalmar manskör.

Golf, olika typer av resor i flera världsdelar gav avkoppling. Det viktigaste livet igenom har ändå varit familjen som funnits med Jan-Olof ”i hjärtat varje dag”.

För familjen

Christina Kennberg

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.