Nannes kliv bakåt för att nå framåt

Nanne Bergstrand tog kunskapsnivån för given.
Nu har spelarna bett om hjälp.
– Jag fick gå in i väggen för att se problemet.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2013

Nytt år, ny säsong och nya förutsättningar.

Kalmar FF har börjat den mödosamma vandringen mot förändring och förbättring och tabellplaceringar på den övre halvan.

För att nå dit tar KFF–tränaren ett rejält kliv bakåt, tillbaka till hur han jobbade med truppen 2003.

Under helgerna har Bergstrand suttit hemma på Öland och skrivit manualer, en för varje position. Målsättningen är att ge spelarna stöd och vägledning, helt enkelt göra det lättare för dem att förstå den spelmodell som ska användas under säsongen 2013.

– Det blir mer teori och större tydlighet. Allt från uppspel till hur vi ska agera i den sista tredjedelen, säger Nanne Bergstrand.

Fjolårets turbulens blev en rejäl väckarklocka för KFF–tränaren. Han upptäckte hur svårt han hade att nå fram till spelarna. I takt med det ökade hans frustration.

– Min ambition var helt enkelt för hög för spelarnas kunskapsnivå. Trygghetsbehovet är stort i gruppen. Paradoxalt nog det som jag försökt arbeta bort under åren genom att uppmuntra till större eget ansvar.

I går, torsdag, öppnade Kalmar FF säsongen 2013 med genomgång och ett lättare pass ute på Guldfågeln Arena under ledning av Nanne Bergstrand och den nye assisterande tränaren Patrik Hansson.

Ett pass som fick genomföras i mörker då ett skadat modem slagit ut elljuset runt konstgräsplanen.

Flera spelare saknades. Bland andra nyförvärven Romário Pereira Sipião och Ismael Silva Lima. Romário ansluter måndag 7 januari efter semester hemma i Brasilien. Ismael kommer i början på februari.

Daniel Mendes och Jonathan McDonald saknades på grund av försenat flyg från Sydamerika och Jonathan Ring rehabtränade en skadad fot.

Däremot tränar Abiola Dauda med KFF den här veckan. ”Inget nytt när det gäller ny klubb”, sa han på väg ut från träningen.

Så är ser resten av försäsongsprogrammet ut:

29 januari: Kalmar FF–Mjällby

2 februari: Kalmar FF–Halmstad

8–19 februari: La Manga, matchturnering

Preliminära speldatum 11, 14 och 18 februari. Följande åtta lag spelar i cupen: Lilleström, Vålerenga, Ålesund, Start Kristiansand, Nordsjälland, CSKA Moskva, Kuban Krasnodar, Kalmar FF.

24 februari: Bröndby–Kalmar FF, Köpenhamn

3 mars: Nyköping–Kalmar FF, Svenska cupen

10 mars: Kalmar FF–Brage, Svenska cupen

16 eller 17 mars: Göteborg–Kalmar FF, Svenska cupen

24 mars: Djurgården–Kalmar FF

31 mars: Syrianska–Kalmar FF, Allsvensk premiär

Peter Ahlén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.