Viktigt med lärlingsutbildning

Emmaboda • Publicerad 2 februari 2006

Ibrahim Baylan menade att det kan ha funnits en övertro på ungdomars intresse för högskolestudier.

- I dag går omkring 50 procent vidare till högskolor och universitet efter gymnasiet. Jag tror inte att antalet kommer att öka särskilt mycket och därför är det viktigt att satsa på lärlingsutbildningar på gymnasiet och ett väsentligt utökat samarbete med arbetslivet och allehanda branscher.

Skolministern ansåg att de teoretiska studierna

i främst svenska, engelska och matematik ska anpassas till de karaktärsämnen som utmärker lärlingsutbildningen - alltså det tillvägagångssätt som ska tillämpas på det lärlingsprogram på Mjölnerskolan i Torsås som ska dra i gång till hösten.

Bereda vägen - Vi måste bereda vägen för de praktiska yrkena. Vissa menar att yrkes-

inriktade utbildningar kan återgå till att vara tvååriga, men regeringen anser att de ska förbli treåriga.

Målsättning Ibrahim Baylan menade att det måste vara en målsättning att alla avslutar sina gymnasieutbildningar.

- En studie från 1999 och 2000 visade att arbetslösheten bland ungdomar som inte avslutat sin gymnasieutbildning var hela 26 procent och det var en markant skillnad mot dem som hade avslutade gymnasiestudier bakom sig.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.