GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Uppmanade till våld mot romer – utgivaren döms

Sebastian Karlsson döms för hets mot folkgrupp efter att han som ansvarig utgivare för Realisten, godkänt främlingsfientliga kommentarer. Sajten uppmanade bland annat till våld och hat mot homosexuella, romer och somalier.
Emmaboda • Publicerad 2 juli 2014

Sebastian Karlsson, som kommer från Emmaboda är sedan 2009 chefredaktör för Realisten som ägs av Svenskarnas parti. Nu döms han för yttrandefrihetsbrott och hets mot folkgrupp. Detta eftersom han som chefredaktör och ansvarig utgivare har släppt igenom flera främlingsfientliga kommentarer på sajten. Kommentarerna som Sebastian Karlsson godkänt för publicering uppmanar bland annat till våld och hat mot homosexuella, romer och somalier.

I samband med en artikel med rubriken "Löss och annan ovälkommen ohyra" publicerades kommentaren: "Annan ovälkommen ohyra, är det fler än jag som tänker på somalier".

Efter den kommentaren och åtta andra, döms Sebastian Karlsson till villkorlig dom och får betala hundra dagsböter på femtio kronor.

Det är den ideella föreningen Juridikfronten som reagerat på sajtens innehåll och anmält.

Livia Bergvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.