Två återvändare gör nystart på glasbruk

Johansfors glasbruk startar upp igen under maj.
Två profiler återvänder därmed, tidigare vd:n Claes Hovhammar och formgivaren Sofia Bergman.
Emmaboda • Publicerad 2 maj 2014
Claes Hovhammar och Sofia Bergman kommer tillbaka till Johansfors glasbruk.Foto: Peter Lejon
Claes Hovhammar och Sofia Bergman kommer tillbaka till Johansfors glasbruk.Foto: Peter LejonFoto: Peter Lejon

Hyttan på Johansfors glasbruk släcktes i början av november i fjol. Bruket hade länge haft problem med glaskvaliteten och den stora ugnen var i stort behov av totalreno­vering.

Brukets fyra anställda fick då gå hem i väntan på vad som skulle ske härnäst och under det gångna halvåret har platschefen Magnus Elgqvist, som verkar inom företaget Condevent AB som äger bruket, jobbat med dels ugnsproblem­atiken, dels med finans­iering av verksamheten.

Och verksamheten är dels glasproduktion, dels saluförandet av egenhändigt blandad rom. Varumärket är Johansfors future spirit och den mest exklusiva romen förpackas i flaskor som har blåsts i på Johansfors.

Nu har många frågetecken rätats ut.

– Vi kommer inte att jobba med den gamla ugnen, utan hyttan utrustas med åtminstone en ny ugn som drivs med el, inte med gasol, som den gamla. Den garanterar en säkrare drift, säger Magnus Elgqvist.

Hyttan ska startas upp under maj. Samtidigt står det klart att Sofia Bergman, som var formgivare på bruket då det ägdes av norska Magnor glasswerk, återvänder. Det gör även tidigare vd:n Claes Hovhammar genom sitt nya företag Glass Vision som han äger tillsammans med Jan-Olof Wik, även han med ett förflutet på bruket.

– Vi trycker målningar på planglas. Glaset monteras sedan på en träskiva och belyses bakifrån med led­belysning. Det är roligt att få visa upp det på Johansfors, för jag jobbade ju här i närmare tio år, säger Hovhammar.

Sofia Bergman, som deltar i Hovhammars projekt, har på senare år formgivit glas för Skrufs glasbruk. Det fortsätter hon med, men hon kommer även att jobba för Johansfors. Hon har under sommaren utställning av glas och måleri i brukets galleri.

– Det var här jag började med glas, så det ska bli spännande att formge för Johansfors igen. Det finns färdiga skisser och snart ska de i produktion, säger Sofia Bergman.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.