"Tryggheten är förlorad"

- I dag känns det inget vidare, suckar kioskägaren Daniel Vo, när han börjar sitt kvällspass i Järnvägskiosken i Emmaboda på tisdagskvällen.
Emmaboda • Publicerad 8 januari 2003

Det stora samtalsämnet bland kunderna är naturligtvis helgens händelse då några maskerade män rånade kiosken på uppskattningsvis 60 000-80 000 kronor.

- Alla är skakade efter det som hänt, säger Daniel Vo.

Han och hustrun fick fly med sin elva månader gamla dotter från fastighetens första våning till övervåningen när rånarna krossade en ruta och rusade in i lokalen. Då höll familjen på att räkna kassorna och göra sig klara för hemgång.

När Daniel Vo lämnat den övriga familjen på andra våningen hoppade han själv ut genom fönstret och tänkte ingripa, men då var såväl rånarna som pengarna borta.

- När vi kom upp på andra våningen hörde vi hur de sprang runt i kiosken där nere och att det rörde sig om flera personer.

Inte rädd för att arbeta

Den 29-årige kioskägaren konstaterar att familjen som väl är är fysiskt oskadd men att de mår psykiskt mycket dåligt.

- Tryggheten är förlorad, säger han.

Trots det som hände i helgen var Daniel Vo inte rädd för att jobba i kiosken på tisdagskvällen.

- Enda sättet att bearbeta händelsen är att vara på plats igen och få bort känslan av otrygghet. Sedan vågar jag inte låta tjejerna jobba ensamma i kiosken efter det som hänt.

Daniel Vo ska nu se över säkerhetsrutinerna och i fortsättningen kommer det exempelvis inte att förvaras så stora summor pengar i kiosken på kvällstid.

Rånarna, som alltså kom över mellan 60 000-80 000 kronor men som inte kom åt kassaskåpet, är fortfarande på fri fot.

Mörkgrå Audi

Polisen tror att trion gått över järnvägsspåren och försvunnit via Långgatan med pengarna. Man har nämligen gjort en del viktiga fynd som tyder på att så var fallet.

Uppgifter har också förekommit om att en mörkgrå Audi sågs i det aktuella området vid tidpunkten för rånet.

- Vi har hittat vissa spår och fått in vittnesuppgifter, så det hela går framåt och vi har goda förhoppningar om att kunna lösa fallet, säger Ulf Karlsson, informationschef vid Kalmarpolisen.

- Iakttagelser har gjorts av olika personer och sedan har vi dessutom tillgång till kioskens film från en övervakningskamera med de tre maskerade männen.

De senaste dagarna, så även på tisdagen, har polisen knackat dörr och pratat med folk i Emmaboda för att försöka få klarhet i fallet.

Hittills har inget kommit fram som tyder på att rånarna var beväpnade.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.