"Ska vi rädda liv köper vi tid med sprinklers"
Som Barometern tidigare berättat sade teknik- och fritidsnämnden nyligen nej till att installera sprinklers på kommunens äldreboenden.
Beslutet motiverades med att samtliga larmanläggningar på äldreboendena nyligen uppgraderats och att det finns brandlarm i varje rum. Vidare att dörrarna är kompakta och klarar att stå emot en brand under minst en halvtimme och att räddningstjänsten då är på plats.
– Men det kräver att de som jobbar på äldreboendet verkligen vet hur de ska göra och att dörrarna stängs vid brand. Det är där det brister mest. Med sprinkler kan man hålla i schack branden på ett helt annat sätt, säger ställföreträdande räddningschef Finn Jensen och brandingenjör Lars Persson.
Däremot har nämnden lovat att beakta sprinklertanken vid ombyggnationer i framtiden.
– Ska vi rädda liv köper vi tid med sprinklers , säger Finn Jensen och Lars Persson.
– Automatiska brandlarm hjälper inte om man inte kan ta sig ut och det kan vara svårt för personalen att få ut alla boenden i tid.
Mest angeläget med att installera sprinklers anser de att det är på Ekebo i Algutsboda och Allégården i Långasjö eftersom man i de fallen har lång insatstid. Att ta sig dit med rökdykare tar minst 20 minuter för räddningstjänsten.
Personal på alla äldreboenden ska utbildas vad de ska göra om brandlarmet går. Men utbildningen har inte riktigt kommit igång som man önskat.
– Och i en del fall kanske inte fastighetsägarna tagit sitt ansvar, säger Finn Jensen.
Han pekar också på att de felaktiga automatiska brandlarmen minskar när sprinklers installeras.
För ett år sedan uppmärksammade SVT:s Uppdrag granskning bristerna i brandsäkerheten på svenska äldreboenden.
Kartläggningen visade bland annat att trots 400 bränder varje år på svenska äldreboenden så saknar många direktlarm och sprinklers. I vissa fall till och med brandvarnare.
Boverket håller på att arbeta fram ett förslag på att alla nybyggda äldreboenden ska ha sprinklers 2011.