Sänkt hastighet övervägs på väg 25

Det finns skäl att överväga en begränsning av hastigheten från 100 kilometer till 70 kilometer på väg 25 genom Algutsboda. Det anser Transportstyrelsen.
Emmaboda • Publicerad 18 januari 2013
Transportstyrelsen tycker det finns skäl att överväga en begränsning av hastigheten till 70 kilometer i timmen på väg 25 genom Algutsboda.Foto: Jan Andersson
Transportstyrelsen tycker det finns skäl att överväga en begränsning av hastigheten till 70 kilometer i timmen på väg 25 genom Algutsboda.Foto: Jan AnderssonFoto: Jan Andersson

Därmed upphäver man länsstyrelsens tidigare beslut och återvisar ärendet till länsstyrelsen för fortsatt handläggning.

Konstnären Carl Cunningham-Cole, som bor intill vägen, och Emma­bodas dåvarande kommunchef Claes Lewander överklagade förra året läns­styrelsens beslut om att hålla fast vid en hastighets­begränsning på 100 kilo­meter i timmen genom Algutsboda.

De begärde i?stället att hastigheten skulle sänkas till 70 kilometer på den livligt trafikerade vägsträckan förbi Algutsboda. Likaså önskade de 70 kilometer förbi avfarten till Boda på väg 25.

De menade att ett byte av hastighetsskyltar är en billig åtgärd för att spara liv och att det bara är en tidsfråga innan det händer en riktigt allvarlig olycka vid någon av korsningarna.

Enligt lagen får ett beslut bara överklagas av den som beslutet angår. Därför tog Transportstyrelsen inte upp Lewanders överklagande till prövning, men däremot Carl Cunningham-Coles som nu ser ut att ha vunnit en halv seger.

Transportstyrelsen har tagit del av förhållanden på den aktuella platsen och man anser att det finns skäl att överväga en begränsning av hastigheten genom Algutsboda i enlighet med över­klagandet.

Som skäl för det hänvisar man till korsningen mellan väg 25 och väg 1015 och den särskilt anordnade plats strax öster om korsningen där gång- och cykelbanor ansluter till väg 25.

Transportstyrelsen menar också att länsstyrelsens ställningstagande borde ha föregåtts av en utredning där konsekvenserna för bland annat trafiksäkerheten, miljön och framkomligheten utreddes.

När vi på torsdagen in­formerade Carl Cunningham-Cole om Transport­styrelsens beslut blev han glad.

– Härligt, för det är stor skillnad på 100 kilometer och 70 kilometer. Dessutom kör många bilister i 120 kilometer. Nu hoppas vi bara att?länsstyrelsen lyssnar på Transportstyrelsen.

Däremot har inte över­klagandet om hastigheten förbi Boda på väg 25 behandlats av Transportstyrelsen.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.