Sänk farten i södra Lindås

Hastigheten genom södra Lindås ska sänkas till 40 kilometer i timmen, utom vid skolan.
Emmaboda • Publicerad 8 maj 2014
Hastigheten genom Lindås sänks.Foto: Peter Lejon
Hastigheten genom Lindås sänks.Foto: Peter LejonFoto: Peter Lejon

Det har länge påtalats att hastigheterna vid Lindås Folkets hus är för höga. Två dagar i veckan är det fritidsgård i Folkets hus och många barn och ung­domar uppehåller sig då vid Södra Lindåsgatan. Detta har bedömts som riskfyllt.

Dock har gjorda hastighetsmätningar inte visat på några större överträdelser. Tidigare var hastighets­begränsningen på platsen 30 kilometer i timmen, men den togs bort för några år sedan.

– Behovet av 30-gräns var större när kiosken fanns vid folkets hus, påpekade Berthold Andersson (M) när frågan diskuterades på onsdagens möte i teknik- och ­fritidsnämnden.

Samtidigt påpekade Andersson, liksom Roland Gross (S), att trafiksituationen är mer riskfylld vid livsmedelsbutiken Ica Nära.

– Det finns en kurva på platsen som gör att sikten kraftigt försämras, sade Gross.

Frågan var egentligen huruvida 30 skulle åter­winföras som gräns vid Folkets hus, men mötet utmynnade, efter ajournering, i att nämnden beslöt att hastigheten från väg 120 fram till Xylems El-motor i södra Lindås skall ändras till 40 kilometer i timmen.

– Men vi väljer att behålla 30-gränsen förbi Lindås skola. Det är viktigt med en så säker trafikmiljö som möjligt för skolbarnen, sade nämndordföranden Per Sigvardsson (S).

Kommunens tekniske chef Erling Karlsson påpekade i samband med beslutet att hastighetsbegränsning inte är allenarådande ifråga om säker trafikmiljö.

– Det har visat sig att begränsningen i samhällen blir särskilt märkbar när skyltar kombineras med fysiska hinder som exempelvis avsmalningar av vägbanan, sade Karlsson.

På Norra Lindåsgatan kommer 50 kilometer i timmen att fortsätta gälla.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.