Annons

Samordnare med koll på Corona

Det finns än så länge inga fall av Corona i Kalmar län, men frågan är aktuell för kommunens nye säkerhetssamordnare Henrik Svensson, som på måndagen mötte länsstyrelsen i just denna fråga.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Emmaboda • Publicerad 2 mars 2020 • Uppdaterad 4 mars 2020
Henrik Svensson är ny säkerhetssamordnare på kommunen och just nu har Coronaviruset hög prioritet när man jobbar med säkerhet och samhällsskydd.
Henrik Svensson är ny säkerhetssamordnare på kommunen och just nu har Coronaviruset hög prioritet när man jobbar med säkerhet och samhällsskydd.Foto: Peter Lejon

Henrik Svensson tillträdde tjänsten som säkerhetssamordnare den 20 januari. Han är anställd av Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås och jobbade dessförinnan som enhetschef för driften av det fysiska skyddet på kärnkraftverket OKG i Oskarshamn.

Han är född 1966 och var före de elva åren på OKG på Länsstyrelsen i Kalmar. Just nu är Coronaviruset en viktig fråga när man jobbar med säkerhet och samhällsskydd.

Annons

– På måndagen har jag samverkansmöte med Länsstyrelsen och nu fokuserar vi på Corona och på hur läget ser ut. Det finns i nuläget inga kända fall i länet, så det är en informationshändelse just nu och det är viktigt att det finns en mental handlingsberedskap och att hela kommunkoncernen är förberedd i händelse av spridning, säger Henrik Svensson.

Annars jobbar han just nu med formaliteter gentemot Länsstyrelsen och med befintliga nätverk; inom och utom kommunkoncernen.

– Vi har varje vecka möte i gruppen Emmasamverkan då jag möter socialen, skolan, fritidsgårdarna, tekniska förvaltningen, bygg och miljö och polisen. Då avhandlar vi den senaste veckans aktualiteter och kommunpolisen Caroline Gyberg går igenom aktuella händelser utifrån polisens perspektiv. Nu diskuterar vi även höga vattenflöden i Lyckebyån, men det är primärt en fråga för Emmaboda energi och miljö, och om de behöver stöd vänder de sig till räddningstjänsten.

Företrädaren på posten Niclas Karlsson slutade i höstas för att börja på Länsstyrelsen i Kalmar och under hans år på Emmaboda kommun jobbade han mycket med beredskap och med informationskedjor.

– Jag fortsätter Niclas arbete och man kan säga att ungefär 80 procent av mitt jobb handlar om information och om att den når rätt personer för att vi snabbt ska kunna vidta de åtgärder som behövs när det händer något.

Vad gäller Coronaviruset...

– Det är inte alls otroligt att få vi får fall av Corona i länet och det måste finnas en beredskap. På kommunen följer vi rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. De fall som har konstaterats i landet är så kallade importfall och det är viktigt att skapa sig en bild av spridningen runt dem, säger Henrik Svensson.

Peter LejonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons