"Regeringen måste agera"

"Regeringen måste agera och utse en förhandlingsman som kan föra dialogen med ägarna. Vi anser att det är dags för ett nationellt handlingsprogram för glasindustrin".
Emmaboda • Publicerad 23 maj 2003

Det skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Kronobergs och Kalmar län i ett gemensamt uttalande med anledning av de varsel som lagts i Glasriket.

De anser att Glasriket är ett nationellt, inte bara ett regionalt, intresse.

"På glasbruken har man tagit tillvara den stora kunskap som finns hos de skickliga yrkesarbetare som hanterar glaset. Glasindustrin är en framtidsbransch och ett samhällsintresse. Glasriket har möjligheter att bli en kvalitativt högtstående upplevelsenäring", heter det.

"För att kunna bibehålla glasindustrin i ett modernt samhälle behövs utbildningsinsatser för att behålla de skickliga yrkesarbetare som finns i dag och för att intressera ungdomar för arbete inom glasområdet. Det kan gälla både som formgivare och som glasblåsare. Det behövs också insatser för att marknadsföra svenskt glas och glasriket som en del i svensk turism", skriver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna.

JAN ANDERSSON

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.