Före detta Dagcenter i Emmaboda kan bli specialisttand-läkarmottagning. Polska tandläkare har tydligt signalerat sitt intresse för att köpa fastigheten.
Emmaboda • Publicerad 28 februari 2006

Det är landstinget i Kalmar som äger fastigheten och ärendet med den centralt belägna fastigheten diskuteras på landstingsfullmäktiges möte på torsdag.

Stort intresse - Beslutet kommer sannolikt att ge mandat åt landstingsstyrelsen att sälja fastigheten, men det är för tidigt att diskutera möjliga köpesummor. De polska specialisttandläkarna avvaktar fullmäktiges beslut, men intresset är stort för att starta en verksamhet i Emmaboda och det tycker jag är mycket positivt, säger landstingsrådet och Emmabodabon Christer Jonsson (c) som haft flera samtal med de polska entreprenörerna.

Lägre kostnader Avsikten med nyetableringen är att erbjuda tandimplantat till en väsentligt lägre kostnad.

- Enligt den information jag har fått kommer det att kosta ungefär 60 procent av vad motsvarande behandling kostar inom den svenska tandvården. Det kommer att locka många från hela sydostregionen till Emmaboda och många låter bli att åka till Polen för att få behandling, för så sker i dag, säger Christer Jonsson.

Det råder i dag fri etableringsrätt inom tandvården. Alla som lever upp till Socialstyrelsens bestämmelser har rätt att etablera sig och samma regler vad gäller kvalitet och säkerhet gäller för alla aktörer - oavsett varifrån man kommer.

Stora delar står tomt I dag står stora delar av fastigheten tom sedan dagcenter flyttade ut för några år sedan. Men i huset finns ändå hjälpmedelsutlämning, rehabilitering och, inte minst, folktandvården.

- Detta är helt nytt för oss och vi har inte blivit kontaktade av de nya aktörerna. Det är ju en konkurrerande verksamhet och det kan medföra mer eller mindre stora förändringar för vår del, säger tandläkaren Thor Åsman som är föreståndare för folktandvården.

Polska specialisttandläkare har även tidigare startat verksamheter i Sverige, exempelvis City Dental i Stockholm som öppnade i november i fjol.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.