TV: Här kallar polisen honom för "arabjävel"

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Jonatan Nilsson

Han blev kallad arabjävel av polisen. Nobakht Ahad kördes från Emmaboda i polisbil, blev avsläppt i skogen, fick utstå rasistiska glåpord och säger att han blev misshandlad. Allt finns på ljudfil.

Vid lunchtid under tisdagen var det återigen bråkigt vid asylboendet Amigo i Emmaboda. Ett tiotal polispatruller kallas till platsen. Nobakht Ahad tillhör inte boendet men försökte ta sig in och då utbröt tumult och ett 15-tal vakter tillkallades.

– Jag var där med några journalister. Jag blev bjuden på kaffe jag förstår inte varför man inte vill ha mig där, säger han.

  Vakterna avvisade honom, en polispatrull knuffade in honom i en polisbil.

  – De var hårdhänta, sparkade mig i sidan. En tog ett hårt föremål och slog mig i huvudet. Blodet forsade, säger Noabakht Ahad. De kallade mig saker. Jag tänkte, det här kan inte vara svenska poliser, de kan inte behandla mig så.

  Enligt polislagens paragraf 13 har polisen rätt att forsla bort personer som stör den allmänna ordningen, eller för att avvärja brott. Och det var också denna paragraf som angavs.

  Polisbilen körde ut från Emmaboda mot Nybro. Hur långt har Nobakht Ahad svårt att ha en uppfattning om. Enligt paragraf 13 ska personer avlägsnas tre kilometer från den plats de hämtas. Den här gången måste det ha varit betydligt längre. Tidningen träffar honom inne i skogen på tisdagskvällen några kilometer från väg 25 och avtagsvägen mot Emmaboda. Han är livrädd ringer och kollar hur många vi är i bilen, om vi har ringt polisen. Han vägrar låta oss ringa ambulans, han tror att de tipsar polisen. Nobakht Ahad har ett jack i huvudet och klagar på smärtor på ena sidan, vid revbenen.

  Hans berättelse handlar om hur polisen tvingat honom ur bilen. Hur de har riktat vapen mot honom. På ljudfilen är det ganska tydligt att det är en uppretad polis som föser ut honom ur bilen.

  "Jag ska ge dig en omgång stryk, akta dig" säger polisen innan han tvingas ur bilen. "gå för helvete, din jävla dåre, åk hem din jävla arabjävel, åk hem till jävla land, ditt jävla pack".

  För bara en månad sedan var Ahad hjälten som fick pris av brandkåren efter att ha släckt en brand i ett flyktingboende i Nybro. Nu fick rasistiska tillmälen mot sig och säger att han blev misshandlad.

  Tidningen var under kvällen i kontakt med polisområdeschefen Patrik Oldin. Han har fått ljudfilen men vill i nuläget inte göra några uttalanden.

  – Stämmer det du säger och om det inte upprättats en polisanmälan så tänker jag göra det under onsdagen.

  FAKTA

  Delar av samtalet inspelat i polisbilen

  Ahad: De bjöd mig ju på kaffe. Jag har inte gjort något. (gråt)

  Polis: Du är ju korkad i huvudet ju. Du är inte rädd. Du kan visst gå där.

  Ahad: Varför gör ni så här? Ni är ju svenska poliser. Jag älskar svenska poliser.

  Polis: Nu får du gå hem. Du får gå till Emmaboda (skriker)

  Ahad: Kör mig.

  Polis: Jag ska jävla mig inte köra dig. Jag ska ge dig en omgång stryk, riktigt. Passa dig, för helvete.

  Ahad: Men jag tycker ju om...

  Polis: Men det gör inte jag. Jag tycker inte om sådana som dig. Ut med dig. Jag sliter ut dig.

  Ahad: Varför skriker ni på mig?

  Polis (skriker): Gå nu här ifrån.

  Ahad: Du är inte polis. Alla poliser är snälla.

  Polisen (skriker): Vad är inte jag? Va? Passa dig för faan. Gå med dig. Ska du gå, eller? Din jävla dåre. Åk hem, din jävla arabjävel. Åk hem till ditt jävla land.

  Ahad: Jag är inte arab.

  Polisen: Va? Jag tål inte sådana som dig. Jävla pack är det. Åk hem.

  Visa mer...