unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Polisen sätter stopp för Emmabodafestivalen

Polisen ger inte tillstånd till fler upplagor av Emmabodafestivalen. Därmed ser det ut som att en drygt 30 år gammal epok går i graven.
Patric Heimbrand, Malena Grann och Patrik Oldin meddelade på tisdagen att polisen inte ger fler tillstånd till Emmabodafestivalen om arrangemanget inte ändras i grunden.
Patric Heimbrand, Malena Grann och Patrik Oldin meddelade på tisdagen att polisen inte ger fler tillstånd till Emmabodafestivalen om arrangemanget inte ändras i grunden.
Foto: Peter Lejon

På tisdagen hade polisen möte med kommunen, länsstyrelsen, Emmabodafestivalen och landstinget i kommunhuset i Emmaboda. På eftermiddagen kallade man till pressträff och budskapet där var entydigt:

– Så hög drogfrekvens på ett evenemang för ungdomar är helt oacceptabelt. Polisen ger inte fler tillstånd till festivalen så som den har utvecklats. För många ungdomar blir detta första kontakten med droger. Alla blir inte missbrukare, men några blir det, sade Patric Heimbrand, tillförordnad biträdande regionpolischef i polisregion syd.

Under sommarens festival, som lockade färre besökare än i fjol, registrerades rekordmånga knarkbrott; nämligen 463 stycken.

– Samverkan mellan olika aktörer fungerade väldigt bra inför årets festival och åldersgränsen höjdes till 18 år, men ändå blev utfallet dystert, konstaterade Malena Grann, biträdande kommenderingschef under festivalen.

Polisområdeschefen Patrik Oldin pekade på flera brister under festivalen.

– Det har brustit ifråga om arrangörens drogpolicy och belysning av området och det har varit ganska lätt för minderåriga att ta sig in på området, sade Oldin.

– Positivt i sammanhanget är att det begicks färre sexualbrott i år, men narkotikabrotten var desto fler, sade Malena Grann.

Under informationen framkom uppgifter om att det förekom mycket försäljning av droger inne på festivalområdet.

– Det finns ögonvittnesbeskrivningar av ungdomar som gått omkring med händerna fulla av piller som man har stoppat i sig av. Landstinget har rapporterat om flera fall av förgiftning och även av drogrelaterade psykoser, sade Malena Grann.

Polisen vill inte peka ut någon enskild aktör som ”boven i dramat”.

– Mycket tyder på att Emmabodafestivalen har blivit en drogliberal mötesplats där just drogerna har en framskjuten position, sade Patric Heimbrand.

Kan Emmabodafestivalen arrangeras igen?

– Alla aktörer har säkerligen velat att årets festival skulle bli lyckad, men polisen ger inte fler tillstånd om arrangemanget ska fortsätta som skett på senare år, men det kan kanske göras på annat sätt, sade Heimbrand.

Vi söker kontakt med festivalgeneralen Julia Isberg.

LÄS OCKSÅ:

Läs mer

Emmaboda

Röda korset får V:s demokratipris

Vänsterpartiet har avgjort vem som får årets demokratipris i år. Det blir Röda korset i Emmaboda och priset kommer att delas ut längre fram i höst.

Kvinnojoursfrågan gav skarp debatt

Emmaboda

Kvinnojoursfrågan gav skarp debatt

Nicke Grozdanovski (V) och socialdemokraterna Maria Ixcot-Nilsson och Jarkko Pekkala efterlyste i kommunfullmäktige svar om varför C, M, KD, BA och SD inte vill höja bidraget till Kvinnojouren i Kalmar, men något svar fick de inte.

Länet: M-motion fick svar – efter två år

Emmaboda

Länet: M-motion fick svar – efter två år

Eva Regin-Johnston (M) lämnade in en motion om mer fysisk aktivitet i skolan för drygt två år sedan. På måndagen behandlades den i kommunfullmäktige.

Emmaboda

Bingo för världens barn

Som ett led i stödjandet av Världens barn arrangeras det på onsdagen bingopromenad runt ER-sjön.

Blandad kompott när kantor bjuder på lunchmusik

Mönsterås

Blandad kompott när kantor bjuder på lunchmusik

Allt från Benny Andersson till Mozart.

Radarpar startade egen restaurang: ”Alla tror att våra pappor äger”

Ny serie!

Radarpar startade egen restaurang: ”Alla tror att våra pappor äger”

Öppnade restaurang i en av landets mest krogtäta städer.