Plus för sjunde året i rad

- För sjunde året i följd kan vi redovisa ett positivt resultat.
Emmaboda • Publicerad 11 mars 2006

Emmaboda kommuns ekonomichef Jan Demerud konstaterar nöjt att resultatet för 2005 blir ett plus på 4,5 miljoner kronor. Ända sedan 1999 har kommunen haft positiva resultat, men åren dessförinnan var emellertid bistra med stora underskott.

Noteras ska dock att resultatet för 2005 är nästan två miljoner kronor sämre än budget.

- De senaste fyra åren har vi tyvärr inte nått resultatmålet på 6,5-7 miljoner kronor, vilket inte är riktigt bra eftersom likviditeten måste förstärkas så att vi får resurser att investera framöver, säger Jan Demerud.

Största anledningen till att resultatmålet inte nåddes är att socialnämnden gick back med 3,3 miljoner kronor på grund av att äldreomsorgen och individ- och familjeomsorgen kostade mer än beräknat. Övriga nämnder höll budgeten ganska väl.

- Socialnämndens underskott kom inte som någon överraskning utan nämnden flaggade för det redan vid halvårsskiftet, säger Jan Demerud.

Skatteintäkterna blev närmare två miljoner kronor mindre än budget medan börsutvecklingen har varit bra för kommunens del. Lyckade placeringar för kommunernas och landstingets pensionsbolag, KLP, gjorde att det för Emmaboda kommuns del blev ett plus på 1,2 miljoner kronor som inte var budgeterat.

Ekonomichefen kan också glädja sig åt att likviditetsläget blivit nio miljoner kronor bättre än förra året.

- Under 2005 var det inga större investeringar i kommunen. De stora satsningarna var ombyggnaden av Allégårdens kök i Långasjö som kostade 3,6 miljoner kronor och en ny tankbil för 1,6 miljoner kronor till räddningstjänsten, säger Jan Demerud.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.