Annons

På Hönsalottas satsas det på ny bistro och social samvaro

På Hönsalottas luffarmuseum i Boda Glasbruk blir det nysatsning i lokalerna. På tisdagen bullas det upp med fika och invigning av det nya bistrot, som också ska bli samlingspunkten i samhället.
– Boda är ett litet samhälle, och vi vill verka för att hålla det levande, säger ägarparet Göran Johansson och Inger Rydbrink.
Boda Glasbruk • Publicerad 5 oktober 2020
Förberedelserna pågår inför tisdagens invigning av bistrot på Hönsalottas luffarmuseum. Från vänster Nicke Grozdanovski, Rami Ahmad Alsheikh, Inger Rydbrink och Göran Johansson.
Förberedelserna pågår inför tisdagens invigning av bistrot på Hönsalottas luffarmuseum. Från vänster Nicke Grozdanovski, Rami Ahmad Alsheikh, Inger Rydbrink och Göran Johansson.Foto: Björn Palovaara

Sommarsäsongen 2020 i spåren av coronapandemin har inget varit sig likt, inte heller för Göran Johansson och Inger Rydbrink som driver Hönsalottas luffarmuseum i Boda Glasbruk. I vanliga fall tas det emot omkring hundratalet bussgrupper av besökare till museet varje år.

– Sedan i våras har vi haft en bussgrupp i mars, en i juli och en i september. Men vi har därmed haft tid att renovera och bygga om i lokalerna. Nu ser vi fram emot att få inviga vår nya bistrorestaurang. Men trots coronapandemin så ser vi en ljusning. Det börjar redan att fylla bokningskalendern för nästa år och vi är nu sent på säsongen och det är fortfarande en hel del som kommer hit. Vi håller öppet dagligen tills vidare, säger Inger och Göran.

Ägarparet Inger Rydbrink och Göran Johansson i bistroavdelningen på Hönsalottas luffarmuseum.
Ägarparet Inger Rydbrink och Göran Johansson i bistroavdelningen på Hönsalottas luffarmuseum.Foto: Björn Palovaara
Annons

Den nya bistroavdelningen var tidigare utställningslokal, men är ombyggd för att enkelt kunna ställas om att fungera både som restaurang och för utställning. För att hålla nere kostnaderna så har de gjort det mesta arbetet själva. Förutom bistron är köket totalrenoverat och godkänd för livsmedelshantering, en ny kassaavdelning har kommit på plats och en luffarkammare.

– Göran har snickrat och jag har målat, berättar Inger.

– Vi har också utökat antalet föremål i våra utställningar, vi har 14 000 föremål och ännu fler på inkommande, berättar Göran.

Inger har också ett projekt som ska färdigställas under hösten. Det är en barn- och ungdomsavdelning intill glasmuseet som växer fram.

– Det är inte riktigt klart, fokus har varit på bistron, men här ska barn få en insikt i luffarlivet och att det även fanns barn som var luffare. Det ska bli pedagogisk inriktning med roliga lekar, pyssel och teater bland annat, säger Inger.

Hönsalottas luffarmuseum i Boda Glasbruk
Hönsalottas luffarmuseum i Boda GlasbrukFoto: Björn Palovaara

Det finns även fler idéer och planer att utveckla verksamheten, men paret är förtegna och vill inte avslöja planerna än.

– Bistron har blivit och ska fortsätta vara ett inneställe för folket i samhället. Här kan de för en billig peng träffas och prata över en fika, äta en smörgås eller en bit mat. Vi fortsätter på den linjen att kunna erbjuda ännu mer. Vi vill hålla samhället Boda Glasbruk levande och aktivt. Inte bara för turister utan även för de som bor här. Vi hemlighåller dessa idéer ett tag till men det kommer visa sig, säger Göran och Inger.

De har båda ett stort socialt engagemang och brinner för att hjälpa de som har det svårast i samhället och syftar just till luffarna förr i tiden som var de fattigaste.

– Vi värnar varmt om Boda samhälle, men även på andra håll i världen. För varje närvarande på invigningen av bistrot ska vi även låta plantera ett träd i Sumatra i Indonesien. Det sker i samarbete med min vän Niklas Sjögren som är utrikeskorrespondent på SVT, säger Göran.

Niklas Sjögren berättar att projektet med trädplantering sker i en by som heter Sungai Tohor och ligger i provinsen Riauöarna på ön Sumatra i Indonesien.

– 2014 förstördes ett stort skogsområde intill byn i en omfattande skogsbrand. Ett av de projekt som pågår för att få tillbaka den skog som gick förlorad är projektet där människor inom Indonesien och utomlands kan adoptera träd. Det är till detta som Göran och Inger bidrar till genom sitt fantastiska arbete, säger Niklas Sjögren.

Björn PalovaaraSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons