Oacceptabelt att mediciner försvinner

Att mediciner till personer som bor i särskilda boenden utanför centralorten försvinner på grund av apotekets nya organisation är oacceptabelt.
Emmaboda • Publicerad 3 november 2003

Det säger Socialstyrelsen angående de fall av försvunna mediciner som Barometern-OT tidigare har kunnat berätta om.

I den nya organisationen ska mediciner som levereras till personer i särskilda boenden beställas på landstingsägda Dosellen i Kalmar. Där delas dosen och skickas vidare till Distansapoteket i Hässleholm för att packas tillsammans med övriga läkemedel som ska skickas till ombudet på patientens/ patienternas hemort. Distansapoteket distribuerar mediciner till Skåne, Kronoberg, Blekinge, Kalmar och Hallands län.

Två fall av försvunna mediciner i kommunen har hittills dokumenterats. Då medicin inte levererades till utlämningsstället fick vårdpersonalen i stället hämta medicinen på Emmaboda apotek.

Enligt Socialstyrelsen beror den uppkomna situationen på bristande information till den kommunala vården, hög arbetsbelastning, ny personal och nya rutiner för dosapoteket i Hässleholm samt dålig följsamhet till de gamla rutinerna. Man anser att problemen med läkemedelsleveranserna måste lösas mellan Emmaboda kommun och Apoteket AB. Man understryker samtidigt vikten av att patientsäkerheten står i fokus.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.