Nattpatrull koncentrerar sig på tätorter

Den nattliga patrullen Nattvakten i Algutsboda socken har nu varit i gång en dryg månad och under den tiden har ett 20-tal misstänkta bilar iakttagits.
Emmaboda • Publicerad 28 december 2005

Ett 80-tal personer i Algutsboda socken turas om att köra genom socknen nattetid. Den första rundan kördes för drygt en månad sedan och hittills har allt fungerat bra. Nattvakten har dock inte kunnat förhindra alla inbrott och under den aktuella perioden har ett inbrott gjorts i ett fritidshus i Trollagärde och ett på platsindustrin AMB

i Broakulla.

- Nu börjar vi få en uppfattning om hur och var man bör köra och det tycks som om det är bättre att koncentrera sig på tätorterna och områdena omkring.

- Det är också viktigt att hålla extra koll på industrier, åkerier och platser där skogsmaskiner står uppställda. Kanske har vi hållit till lite för mycket ute i den rena skogen, säger Nattvaktens Carl-Gunnar Holst.

Lappar till hemtjänsten Det har även kommit in önskemål från personalen på äldreboendet Ekebo

i Algutsboda.

- För att inte hemtjänstens personal nattetid ska behöva fundera på vad vi är för några ska vi hädanefter lämna vårt namn samt bilmodell och registreringsnummer på en lapp på Ekebo.

I genomsnitt har Nattvakten kört mellan 12 och 18 mil per natt och nattpatrullen finns ute på vägarna mellan fyra och sju timmar.

20 misstänkta bilar Omkring 20 misstänkta bilar har iakttagits under den dryga månaden. Ytterligare ett antal bilar har kollats upp och det har visat sig att ägarna till dem tidigare varit i klammeri med rättvisan.

- En personbil som jag själv iakttog en natt mellan Eriksmåla och Algutsboda var att döma av registreringsskylten egentligen en gul släpvagn av märket Polar. Vad vi kan göra är att låta ljusskygga personer veta att de blir sedda. Vi ska ju se, synas och störa, det är det som är tanken med Nattvakten, säger Carl-Gunnar Holst.

Projektet har alltså fallit väl ut och de nattliga förarna har varit nöjda. Nu står ytterligare tio personer på kö för att få vara med och snart är antalet nattvakter uppe i 100 personer.

- Det har inte hänt några större saker, i alla fall inte som vi har behövt ta tag i, och så hoppas vi förstås att det ska fortsätta. Varje natt som går utan att det händer något att tala om är ett fall framåt.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.