Mer än hundra hushåll blev utan vatten

Drygt ett hundratal hushåll i Boda fick inget vatten ur kranarna på onsdagsförmiddagen. Vid middagstid var felet avhjälpt
Emmaboda • Publicerad 3 januari 2002
Birger Josefsson tog sparkstöttingen till hjälp när han hämtade vatten på vattenverket.  FOTO: JAN ANDERSSON
Birger Josefsson tog sparkstöttingen till hjälp när han hämtade vatten på vattenverket. FOTO: JAN ANDERSSONFoto: 

En vattenläcka i glasbrukssamhället upptäcktes sent på tisdagskvällen av Emmaboda Energi och Miljö, som genast började att sektionera vattenledningsnätet för att kunna lokalisera läckan.

Bodaborna uppmanades att hämta vatten på vattenverket som ligger ganska centralt mitt i samhället.

En av dem var Birger Josefsson, som bor på Nygatan. För att inte ramla omkull i halkan tog han sparkstöttingen till vattenverket.

- Det är rätt viktigt med vatten så att man får den vanliga kaffetåren, förklarade han.

Hämtade vatten i hink

- Och sedan är det inte så trevligt att inte kunna spola på toaletten. Men det är faktiskt första gången som jag råkat ut för det här, sa Birger Josefsson och sparkade vidare med sin efterlängtade plastspann med vatten för att rädda förmiddagskaffet.

Vid tiotiden kördes en tankbil med vatten fram till glasbruket, men man behövde bara använda det vattnet i cirka en timme.

Klockan elva hade nämligen läckan lokaliserats till en avloppspumpstation och vid middagstid hade de drabbade hushållen fått tillbaka vattnet.

- En backventil hade lossnat. Gängerna var förstörda eftersom den var fel påsatt och i kombination med kylan blev det för stor spänning inifrån, upplyste vd Thomas Strand, Emmaboda Energi och Miljö.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.