Luciafirandet utgår

Lucia kommer att lysa med sin frånvaro i Emmaboda i år.
Emmaboda • Publicerad 27 november 2003

Medan det i de flesta andra kommuner pågår röstning om vem som ska bli ljusdrottning står det klart att det inte blir något officiellt luciafirande i Emmaboda.

Tillträdde nytt jobb

Tidigare har kommunutvecklare Gunilla Sandberg hållit i arrangemanget och fungerat som en länk mellan kommunen och köpmännen. Men under hösten tillträdde hon som bekant ett nytt jobb som stadskärneledare i Kalmar och ingen annan på kommunen har haft möjlighet att ta hand om luciaarrrangemanget.

- Jag känner till att innan Gunilla Sandberg slutade så kontaktade hon kyrkan om den kunde ta över luciafirandet, säger kommunens turist- och informationschef Eva-Marie Hagström, som numera bara jobbar en dag i veckan för Emmaboda kommun och resten av veckan för Turism i glasriket.

- Jättesynd att det inte blir något, för det är är ju en bra grej för Emmaboda, tycker hon.

Kyrkan har kontaktats och har gjort sina trevare för att få till stånd någon form av luciafirande, men misslyckats.

- Vi försökte få i gång något och kontaktade gymnasieelever, men resultatet var klent, säger Mona Jönsson på pastorsexpeditionen.

- Det är lite sorgligt att det officiella luciafirandet bryts. Det var ju en ljuspunkt i centrum den dagen. Så vi får rycka upp oss alla i Emmaboda, säger hon.

Däremot kommer kyrkan att ha en egen lucia i samband med barngruppernas avslutning. Likaså blir det en lucia på Bjurbäcksskolans högstadium.

Även föreningar har tillfrågats, men ingen har varit intresserad av att hålla i något officiellt luciaarrangemang.

Köpmännen beklagar

Från köpmannahåll beklagar man att det inte blir något luciafirande.

- Men själva har vi svårt att hinna med att ordna med arrangemanget på egen hand. Vi har så mycket annat att jobba med under julhandeln i december, säger Ann-Sofi Johansson

i Svensk handels lokalavdelning.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.