Lekplatsen som försvann

Föräldrar, barn och förskolepersonal i Broakulla är missnöjda med att samhällets enda allmänna lekplats försvunnit.
Emmaboda • Publicerad 7 maj 2003

Lekplatsen har varit belägen bakom gamla sparbanken som nu är konstgalleri. Christina Jarl är småbarnsförälder och hon menar att kommunen kört över samhällsborna, eftersom man inte i förväg informerat om att lekplatsen skulle tas bort.

Från närliggande Björkvägen går en nygjord, grusad väg ner till förskolan Videbacken. Lek-platsen togs bort i samband med att vägen byggdes.

- Det var ett stort misstag av kommunen att ta bort lekplatsen, säger Christina Jarl.

Lekplats mitt i samhället

- Den var perfekt belägen, mitt i samhället, men ändå avskild och omgiven av grönska.

Från kommunens tekniska kontor har Broakullaborna blivit informerade om att lekredskapen vid Videbacken är till för allmänheten och att de barn som lekt på den nu försvunna lek-platsen kan söka sig dit istället.

- Det är inte många som vill komma med sina barn till den lekplatsen, säger förskollärare Magnus Bengtsson på Videbacken. Många tycker att man inkräktar på förskolans område - även om lekplatsen är för allmänheten.

- Dessutom hade det varit bra om lekplatsen fått vara kvar eftersom vi på Videbacken då hade fått ett utflyktsmål att gå till. Det är bra för barnen att få byta miljö ibland.

Christina Jarl instämmer, och liksom Magnus Bengtsson menar hon att den väg som går fram till Videbacken innebär en uppenbar risk för buskörning med cyklar, mopeder och kanske rent av bilar.

- Jag, och många med mig, tycker att lekplatsen borde ha fått vara kvar. Visst, den var i dåligt skick, men den hade kunnat rustas upp.

Det finns visserligen ytterligare en lekplats som är avsedd för allmänheten på Skogsgatan längre ner mot Lyckebyån, men ...

- Den ligger mitt i ett bostadsområde och det bär barn och föräldrar emot att gå dit om de inte bor där. Den gamla lek-platsen låg precis lagom avskilt - och ändå nära bebyggelse.

Dessutom är Broakullaborna kritiska mot hur ärendet har behandlats på tekniska kontoret.

- Som vi har förstått saken har beslutet att ta bort lekplatsen fattats av en enskild tjänsteman och inte av teknik- och fritidsnämnden. Skall det gå till så? undrar Christina Jarl.

Barometern-OT har förgäves försökt få en kommentar från den aktuelle tjänstemannen.

PETER LEJON

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.