Larm om matförgiftning skrämde

För några veckor sedan anmäldes två fall av matförgiftning till kommunen och strax därpå kom uppgiften ut genom pressen.
– Det märktes direkt hos oss, och ändå hade vi inget med det att göra, säger Allan Mertali och Omar Batki som driver Restaurang Linden.
Emmaboda • Publicerad 17 mars 2010
Allan Mertali och Omar Batki driver Restaurang Linden sedan fem år och de anmälda fallen av matförgiftning har lett till mindre kunder - trots att restauratörerna inte hade med saken att göra.
Allan Mertali och Omar Batki driver Restaurang Linden sedan fem år och de anmälda fallen av matförgiftning har lett till mindre kunder - trots att restauratörerna inte hade med saken att göra.Foto: Peter Lejon

Gemensamt för de anmälda matförgiftningsfallen, som inte har kunnat konstateras vetenskapligt, var att de inträffat efter kebabmåltider. Och matförgiftning skrämmer.

– När uppgiften kom ut i pressen märkte vi direkt att kunderna blev försiktiga, säger Omar Batki.

– Och många undrade om det var efter ett besök hos oss som matförgiftning hade uppstått, men det var det inte. Vi har aldrig haft sådana problem, men ändå tappade vi nästan hälften av våra kunder, tillägger Allan Mertali.

Kompanjonerna har drivit Linden i fem år. Båda härstammar från Kurdistan, men har bott många år i Sverige - Mertali i Stockholm och Batki i Avesta. När Linden blev till salu bestämde de sig för att flytta hit med sina familjer.

Det är kärvt att driva restaurang i Emmaboda, menar de.

– Det krävs mycket bara för att få ihop till de fasta utgifterna, och därför blir det väldigt kännbart när det inträffar fall av matförgiftning - även om vi inte hade med att göra, säger Omar Batki.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.