Lanthandel öppnar på nytt

Broakulla lanthandel ska starta på nytt under våren. Det är broakullabon Jan-Erik Jansson som är drivande, men han önskar hjälp från samhällsborna och ämnar inte driva butiken på längre sikt.
Emmaboda • Publicerad 11 mars 2010
Jan-Erik Jansson ser till att Broakulla lanthandel kommer igång igen under våren efter konkursen i januari.
Jan-Erik Jansson ser till att Broakulla lanthandel kommer igång igen under våren efter konkursen i januari.Foto: Peter Lejon
Jan-Erik Jansson ser till att Broakulla lanthandel kommer igång igen under våren efter konkursen i januari.
Jan-Erik Jansson ser till att Broakulla lanthandel kommer igång igen under våren efter konkursen i januari.Foto: Peter Lejon

Strax efter nyår gick Broakulla lanthandel, som drevs av en ekonomisk förening, i konkurs och utförsäljning av resterande varor har skett. Sedan dess står Broakulla utan livsmedelsbutik, men snart blir det ändring på det. Jan-Erik Jansson, som härstammar från Stockholm och även är aktiv som kristdemokratisk kommunpolitiker, har arbetat fram ett koncept som han tror mycket på.

– Min avsikt är inte att driva butiken under längre tid. Jag har fört samtal med kommunens fastighetsbolag Emfab, som äger fastigheten med inventarier, och vi är överens, och butiken ska öppna så snart som möjligt, det vill säga under våren.

För att få pengar till ett grundsortiment, runt 200 000 kronor, önskar han att samhällsborna bidrar med 500 kronor per hushåll. Han hoppas också på hjälp från företagen.

– Köptroheten är oerhört viktig, och nu måste verkligen broakullaborna förstå att man måste handla i butiken för att kunna ha den kvar. Insatsen i butiken kan man betrakta som bensinbesparing eftersom man annars skulle åkt någon annanstans för att handla.

Jan-Erik Jansson ska anställa två personer och själv ska han sköta pappersexercisen. Verksamhet bedrivs sedan under sommar och höst.

– Under tiden ska jag få fram duktiga människor som vill ta över i november, och det finns intressenter, säger Jansson som bor i Thailand under halva året.

Målet är också att alla hushåll i samhället ska bidra med 500 kronor för att få en butik på orten.

Ett grepp är att i butiksfönstret hela tiden visa hur butiken går.

– Och för varje gång man handlar ser man att butiken går bättre. Det sporrar, det vet jag av erfarenhet från mitt tidigare däckföretag i Stockholm.

Kommer någon ur den tidigare personalen att återanställas?

– Det är utan tvekan min förhoppning.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.