Kyrksjöns strandmiljö får inte begränsas

Allmänheten har rätt att via två nya nedgångar från bygatan i Klättorp ha tillträde till Kyrksjöns strand.
Emmaboda • Publicerad 3 december 2005

Med anledning av nybyggnationen i Klättorp har länsstyrelsen slagit fast att allmänhetens tillträde till strandmiljön inte får begränsas.

­ Det är en stor vinst för allmänintresset att strandmiljön på detta sätt öppnas och görs lättillgänglig, säger Conny Johannesson, en av de boende i Klättorp som motsatt sig en exploatering av byn.

­ Allemansrätten går uppenbarligen inte att bygga bort eller stängsla in när viktiga naturområden i kommunen exploateras.

Mångårig tvist I många år har det pågått en tvist mellan merparten av de boende i Klättorp och Emmaboda kommun. Flertalet boende har med hänvisning till miljövärden motsatt sig en exploatering av byn och den planerade kommunala utbyggnaden med 30 nya fastigheter och tillhörande avloppssystem.

Besvär har anförts och frågan är fortfarande under rättslig prövning.

För det aktuella området gäller strandskydd och landskapsbildsskydd. Området är också klassat som riksintresse för kulturmiljön.

Oro för stranden Fram till nu har två dispenser getts för byggande av enbostadshus i Klättorps by. I ett av fallen har dispenserna lett till bygglov.

På en del håll har man varit orolig för att allmänhetens tillträde till strand och bad skulle påverkas negativt.

Därför har Conny Johannesson begärt ett klarläggande av allemansrättens innebörd av länsstyrelsen runt bygglovet.

Även via privat väg Och svaret från länsstyrelsen är att allmänheten äger legalt stöd för att via två nya nedgångar ha tillträde till stranden. Allemansrätten och tillgången till stranden gäller även via den nya privata körväg som markägaren till huvudfastigheten anlagt på sin tomt.

­ Den bedömning länsstyrelsen nu gjort torde bli vägledande för den tolkning som ska råda om strandmiljön ska exploateras ytterligare i kommunen, säger Conny Johannesson.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.