Kräver att hotade dammar i Broakulla säkras

Dammarna i och kring Broakulla håller på att rasa. Görs inget snart kan det bli en dyr historia för kommunen.
Emmaboda • Publicerad 5 oktober 2011

– Att bygga en ny kraftstation i Broakulladammen är angeläget, men om inget görs åt dammarna inom en snar framtid kan kommunen drabbas av kostnader i mångmiljonklassen, säger centerpolitikern Lennart Gustavsson från sin position som ordförande i Lyckebyåns vattenregleringsförening.

I somras presenterade föreningen ett förslag på att kommunen genom Emmaboda Energi och miljö bygger en ny kraftstation i Broakulladammen i Lyckebyån strax söder om Broakulla. Man pekade dels på vikten av att kunna utvidga den egna elproduktionen, dels på att något måste göras för att säkra dammarna.

– Det är lika mycket en miljöfråga som en kraftfråga. Dammarna håller på att rasa och det måste kommunen, som har ansvaret för dammarna, åtgärda, för annars blir det dels mycket dyrt, dels skulle det medföra allvarliga miljöproblem, säger Gustavsson.

Vattenregleringsföreningens förslag är nu ute på remiss i kommunala nämnder och styrelser. Byggnadschefen Åsa Albertsson säger, att man efterlyser ett möte med föreningen för att närmare diskutera igenom frågan.

– Detta får inte dra ut på tiden. Vi har haft besvärliga vintrar de senaste åren och om det blir fler sådana medför det stora påfrestningar på dammarna, säger Lennart Gustavsson.

De dammar som, enligt Lyckebyåns vattenregleringsförening, är i akut behov av åtgärder är Broakulladammen, Stampadammen och Sliparedammen. Även dammkonstruktioner mot Stekaremåla-hållet är i behov av insatser.

Föreningen räknar med att byggnationen av en kraftstation skulle kosta omkring nio miljoner kronor. Därtill tillkommer kostnader för dammåtgärderna. Förslaget innebär att vatten leds i en ledning under jord från Sliparedammen till Broakulladammen och man beräknar att den tänkta kraftstationen ska kunna producera en gigawattimme per år.

Vattenspeglarna ska kunna behållas intakta och projektet skulle, i princip, inte medföra någon miljöpåverkan.

– Vi får inte heller glömma att dammarna har en stor kulturhistorisk betydelse eftersom de varit centrala i uppbyggnaden av industriföretag i och kring Broakulla, säger Lennart Gustavsson.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.