- Orrefors Kosta Boda gör ett stort misstag om man slutar med glastillverkningen i Boda.
Det säger Emmabodas kommunalråd Karl-Erik Nilsson (s) i en kommentar till glasbrukskoncernens nedläggningsbeslut.
Emmaboda • Publicerad 23 maj 2003

- Att det var neddragningar på gång i Boda var väntat, men att det skulle bli i den här omfattningen kom mycket överraskande, säger han.

Han tycker att de danska ägarna misslyckats kapitalt.

- Men nu tänker jag i första hand på de anställda och deras familjer, som nu går en osäker framtid till mötes. Därför är det viktigt att hela bygden agerar mot att man lägger ner tillverkningen i Boda.

Han uppmanar befolkningen att ännu en gång resa sig för att ändra ett i hans tycke tokigt beslut.

- Det kändes lika hopplöst när man beslutade lägga ner glasbruket 1997, men då ändrade ledningen sig till slut. Så vi ska försöka resonera med Orrefors Kosta Boda för att hitta lösningar.

Själv har han varit i kontakt med grannkommuner, länsrepresentanter och regionförbundet för att få till stånd en samlad aktion. Kontakter har även tagits med näringsdepartementet.

- Ett åtgärdspaket ska vara klart till nationaldagen.

När kommunfullmäktige för några veckor sedan lade sitt månadssammanträde till just Boda fanns alla företag i samhället på plats för att informera om sin verksamhet. Dock inte Boda glasbruk.

- Jag anade oråd att något skulle komma när ortens största företag inte hade någon representant på mötet, säger Karl-Erik Nilsson.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.